Empreses

La llibreria de Viladecans Els Nou Rals reobrirà al novembre com a cooperativa

La llibreria Els Nou Rals, de Viladecans, reneix i ho fa en forma de cooperativa. Aquesta llibreria va obrir les portes al centre de Viladecans el 1979 i ha estat gestionada durant 34 anys per l'autònom Jordi Vicente. Ha estat un referent de comerç de proximitat i qualitat fins que el juny passat la botiga va haver de tancar les portes, ofegada per la restricció del crèdit bancari. “El 2008 els bancs em van penjar les pòlisses bancàries que tenia per omplir els prestatges de llibres, i això em va provocar un descobert de 35.000 euros. Vaig poder tornar el que devia als bancs però em vaig endeutar amb els proveïdors. Això i la baixada de vendes em van abocar al tancament”, explica Vicente.

La població de Viladecans, però, es va resistir a perdre la seva llibreria i un miler de persones van protagonitzar un cash mob, una acció reivindicativa que va consistir a comprar tots un llibre en un matí. Paral·lelament, tres persones es van interessar a invertir a la llibreria, que reobrirà les portes el 9 de novembre com a cooperativa amb el capital de tres socis i amb l'anterior gerent encara vinculat. Rosa Agustí, una de les inversores, explica que s'ha optat per aquest model “pel significat que té socialment, pel que Els Nous Rals significa per al poble de Viladecans”. Els clients, però, no seran socis cooperativistes, tot i que tindran avantatges a través d'un carnet.

L'oferta d'Els Nou Rals s'ampliarà amb més presència del llibre infantil i juvenil i amb un apartat per a joguines pedagògiques. A més es destinarà un espai per organitzar tallers de llibres digitals, presentacions literàries i clubs de lectura, entre altres propostes que van sorgir durant el cash mob. “Volem tenir també contacte amb petites editorials”, explica Agustí, que es mostra optimista “tot i que sabem que són temps difícils”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.