Barça

l'entrevista

“El Barça ajuda a avançar”

Veurem aviat partits en 3D?

Costarà. Estem en un terreny encara d'aprenentatge. El 3D ha entrat amb molta força a la televisió, molt més ràpidament que l'alta definició, però encara hi ha moltes coses per esbrinar de quin futur hi ha en el 3D amb els esports, sobretot el futbol. En alta definició, l'espectador percep una diferència abismal en qualitat d'imatge, però la feina del realitzador és la mateixa. En 3D, en canvi, la tecnologia que fas servir et condiciona molt. Els experts no acaben de trobar com s'han d'explicar els partits, a diferència d'altres esports, com ara el tennis, o de concerts.

Ho veu relativament a prop?

Fa falta temps. S'ha anat molt de pressa i és tan diferent que s'ha d'estudiar molt bé. És un canvi molt radical. I sí que m'imagino que la realització en 3D del futbol no substituirà mai l'estàndard.

Per què costa tant en el futbol?

Per com és un estadi, pel terreny de joc, per on és la càmera principal o per les que hi ha a peu de camp, que poden generar un efecte 3D que es vegi fatal a casa. La narració del partit està condicionada per la tecnologia.

Un efecte 3D, però, ja l'apliquen.

Però això que fem servir a TV3 és diferent; és un programa informàtic que fa un 3D virtual. No té res a veure amb la realització en 3D.

Des de casa, acabarem tenint a l'abast bases de dades en temps real?

Això serà ràpid. És la implementació d'internet amb la televisió, que ja està en marxa en la televisió híbrida. Es rep el senyal televisiu i altres via informàtica. Ja està funcionant als Estats Units i no crec que trigui gaire a arribar.

Acabaran traient la gent dels camps?

No, perquè no hi ha millor lloc per veure un partit que el camp. La gent que va a l'estadi sap que, per més bé que es faci a la tele, no hi ha ni punt de comparació.

Per què creu que som un país avançat en realització d'esdeveniments esportius?

Hi fa molt tenir el Barça. És un equip molt potent, que fa 20 anys que està jugant a futbol molt bé, està arribant a moltes finals i competicions europees, i TV3 en té els drets. És perfecte, el millor banc de proves. Ens ha ajudat molt a avançar. Si no tinguéssim aquest club tan potent aquí al costat segurament no hauríem arribat on som.

Va realitzar l'última final de Champions. És el millor esdeveniment per fer?

Per importància, potser sí, però jo em quedo amb molts partits del Barça. Del dream team, del 5-0 al Madrid amb Cruyff... amb molts.

En pot gaudir durant el partit?

No, i és una de les coses que em fan més ràbia de la meva feina. M'aïllo molt, i ja es tracta d'això, perquè si et deixes anar, pots perdre el control. Forma part de la teva feina. Però fa ràbia, és clar.

Viu la pressió en grans esdeveniments?

La visc després del partit. Un mes abans de la final de la Champions, em preguntaven si estava nerviós. Vaig viure la prèvia i el partit amb relativa tranquil·litat, però quan va acabar em vaig desfer, em vaig posar a tremolar.

Els avenços fan més fàcil o més complexa la feina del realitzador?

Ara les màquines són millors i fan més fàcil la feina que fa 20 anys, quan el procés era més artesanal. Realitzar amb 30 càmeres no ha de ser per força més complicat que amb deu, perquè tens moltes més oportunitats de tenir la repetició adequada. És qüestió de tenir clar el que vols explicar i com ho vols explicar.

Arraconats per màquines, tampoc hi quedaran mai.

És com un locutor, que expressa els sentiments amb veu. El realitzador expressa el que està veient amb imatges, i cada partit i cada jugada són diferents. Seria difícil de programar automàticament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.