cabòries d'estiu

ramiro martín-LLANOS

El testament del president Laporta

Penso en el laportisme com una tempesta inesperada, refrescant però furiosa, primaveral però fosca, plena d'èxits i tacada de polèmiques. Laporta té un any per acomiadar-se. Nosaltres, els periodistes, que mai no tenim temps per a la reflexió, que escrivim per a l'oblit, ràpidament, a contrarellotge, empassant-nos l'actualitat i vomitant-la sense haver-la paït, tenim, també, un any per reflexionar sobre la figura d'un president singular. En realitat, sona més a repte que a oportunitat. És com si tinguéssim tot un dia per escriure, acuradament, sobre el partit que vam veure ahir, sense presses, sense caps de redacció menant-te la pressa. Per això no tenim excuses. L'empresa, però, és complexa igualment.

El 19 d'agost passat, en l'assemblea, Laporta va iniciar el periple de comiats. Ho va fer al seu estil. La mirada enrere va durar menys que la demanda de continuïtat. Allà hi eren els seus companys de junta, batejats pel president com els guardians de l'estabilitat. Va fer lleig. Es va servir de la seva figura presidencial, de la trona més alta de l'assemblea, per donar el tret de sortida de l'any electoral. Laporta argumentarà que, com a president, té dret a aconsellar el camí a seguir. Va fer lleig igualment.

Laporta sempre m'ha semblat una força de la natura. Pel bo i pel dolent. Expansiu i carismàtic, vitalista i agosarat. El prefereixo a l'estil flasc i poruc. Però ni això ni els èxits l'eximeixen de la crítica. Dels seus anys en la presidència, el costat més criticable és la falta d'intel·ligència, inconscient o no, per veure el límit entre el que és legal i el que fa lleig. És legal que nomeni Magda Oranich i Xavier Sala i Martín com a directius. Possiblement es tracta d'excel·lents fitxatges, però tots dos presidien òrgans independents de control de la seva gestió. Fa lleig. Que el seu bufet d'advocats volgués intervenir en la venda d'un rival del Barça com el Mallorca és legal, però fa lleig; va fer lleig el cas Echevarria, el «no estamos tan mal, hombre», el fet que utilitzés els moments d'èxit per criticar, rancuniós, els directius que van abandonar el seu projecte; i van fer lleig, també, altres rampells impropis d'un president del Barça. No cal recordar-los.

Mentre escric sento Valdano, cap visible del Real Madrid neogalàctic. Home lúcid, l'argentí –sense voler-ho, és clar– em fa entendre quin és el millor llegat del laportisme. «El Barça mira de Catalunya cap endins; el Madrid, d'Espanya cap al món.» Ho diu perquè tem exactament el contrari. Perquè veu que el president més guanyador de la història del Barça passeja la seva catalanitat desacomplexadament. Perquè és capaç de repetir a l'ONU el discurs de Pau Casals; perquè, arribat als Estats Units, corregeix un periodista dient-li que ve de Catalunya, i no d'Espanya; perquè va desmitificar la idea de país, exportant-la al món com una marca inequívoca d'identitat. Això és, crec, el realment valuós del seu llegat. Un tresor que excedeix l'èxit esportiu, per més gran que hagi estat i pugui ser. El seu successor té la responsabilitat de mantenir aquest llistó tan alt com ara.

Més «pepistes» que en pep.Seré guardiolista quan el Barça perdi. No ara, que és fàcil. M'oblidaré de la neutralitat periodística per fer-li costat quan sigui carn de la crítica. Quan li passi com a Rijkaard, que havia de ser «el Ferguson del Barça» i ara només se l'esmenta per recordar que gestionava malament el grup. Guardiola representa un repte per al periodisme. Primer, perquè no ofereix entrevistes personals, una decisió del tot reprovable que el club no hauria de permetre. Després, perquè és un seductor i un referent, la qual cosa converteix en titànic l'exercici de la crítica. Figura immensa, incondicionals i detractors es compten per milers. Però l'èxit ha amagat els crítics fins a moments pitjors. Això fa que ara la s eva figura estigui a prop de la santedat futbolera. Tant és així que ell mateix veu la necessitat de recordar que també s'equivoca. «Jo també la cago», crida... I ningú no se'l creu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.