Opinió

Un cinema amb poc català

Que en els premis Gaudí que atorga avui l’Acadèmia del Cinema Català només hi competeixin sis produccions fetes en llengua catalana, vol dir que estem davant un greu problema que hauria de fer reaccionar de manera immediata el sector, però sobretot el govern i TV3, màxims responsables que la indústria cinematogràfica en català no tingui, a hores d’ara, els fons necessaris per fer pel·lícules en l’idioma del país, com seria normal i així és en la majoria dels estats europeus amb una població similar a la catalana.

En un moment en què es produeix i consumeix més producció audiovisual que mai i en què els canals de distribució s’han multiplicat i els cinemes –no només per la pandèmia– no són les úniques vies d’explotació possible, continua sent del tot insuficient el pressupost que tant les diferents institucions com la televisió pública catalana dediquen a la producció de cinema en l’idioma propi. L’any passat, per exemple, TV3 va destinar poc més de 3,3 milions d’euros a telefilms, sèries de ficció i llargmetratges en català, una xifra que clama al cel, i més quan es compara amb els diners que s’han destinat a la producció d’alguns programes de la casa. Ni l’actual crisi econòmica, producte de la pandèmia, serveix d’excusa. Com tampoc hauria de ser que l’esforç fet des de la Generalitat de Catalunya o des de l’Estat –malgrat l’últim decret que afavoreix les llengües cooficials de l’Estat– no estigui a l’altura del que el sector es mereixeria. Un sector que ha demostrat a bastament que és ben capaç de produir pel·lícules, sèries i documentals capaços de competir amb les que arriben des de molts altres països del món.

En un reportatge publicat ara fa uns dies en aquest mateix diari, diferents productors catalans confessaven que havien hagut de canviar del català al castellà l’idioma d’algunes produccions per poder tirar-les endavant. Un país que permet coses així potser no s’estima com cal.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.