Editorial

Diferències inexplicables

La negativa del govern espanyol a la proposta catalana d’espaiar segones dosis de la vacuna per ampliar significativament el nombre de vacunats, tal com ja es fa a França, Alemanya o Itàlia, torna a posar sobre la taula algunes qüestions que s’han repetit, i no a fi de bé, al llarg d’aquesta pandèmia. Una és la impossibilitat del Departament de Salut de la Generalitat de gestionar la situació catalana amb el seu propi criteri, en aquest cas, la seva estratègia de vacunació, que incloïa destinar la nova remesa de vaccins a ampliar la base de vacunats amb una dosi i una immunització significativa per doblegar la quarta onada i controlar la pressió en UCI i hospitals. La segona és la marcada diferència de criteris sanitaris entre països veïns dins la Unió Europea, que s’ha tornat a manifestar ara en l’afer de les segones dosis de vaccí.

Una tercera, tant o més preocupant, és la falta d’explicacions que aclareixin a què obeeixen aquestes diferències, que no fan altra cosa que generar molta incertesa entre la població al voltant d’un factor clau com és la vacunació i també alguns dubtes sobre si la gestió de l’administració compromet la seva salut. És la mateixa falta de transparència que es fa palesa amb la revelació dels termes del contracte de Pfizer amb la UE, que eximeixen la farmacèutica i fan recaure en els estats tota responsabilitat sobre els efectes secundaris de la seva vacuna. Un detall que no es coneixeria si un diari no hagués tingut l’encert de publicar-lo. I encara una quartaés la falta d’un criteri tècnic d’actuació conjunt per a tota la Unió Europea. No va existir pel que fa a la provisió de material sanitari durant els primers mesos de la pandèmia, no ha existit després en la gestió de les incidències amb les vacunes d’AstraZeneca i Janssen, i tampoc ara amb l’estratègia de vacunació, cosa que seria especialment coherent amb l’existència d’una Agència Europea del Medicament (EMA) i la seva competència en aquestes qüestions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia