Editorial

Les conseqüències de l’adeu de Borràs

L’editorial d’avui ha estat debatut per Toni Romero, Susanna Oliveira, Xevi Sala, Irene Casellas, Sara Muñoz, Anna Puig, Anna Serrano, Xevi Masachs i Teresa Márquez

Laura Borràs és la tercera diputada del Parlament a qui des del 2020 s’ha retirat l’acta per ordre de la Junta Electoral, símptoma inequívoc que Catalunya viu en una anomalia democràtica. No s’hi val a considerar que el judici a Borràs no tenia un fonament polític. La condemna, desproporcionada, demostra que la política va entrar a la sala de vistes. És significatiu que la mesa del Parlament hagi renunciat a esgotar les possibilitats que tenia abans de deixar Borràs sense escó, obeint una resolució de la JEC que ignora el reglament del Parlament quan preveu que la condició de diputat només es perdrà per sentència ferma. Com a presidenta, Laura Borràs també va acabar acatant la resolució de la Junta Electoral en el cas del diputat de la CUP Pau Juvillà, però ho va fer després d’haver estat requerida repetidament. En canvi, un cop superat l’incòmode 28-M, la mesa actual ha pres la iniciativa per complir la resolució, tot i el risc d’introduir un nou element de distorsió en l’encara fràgil intent de recompondre alguna mena d’unitat d’acció en l’espai independentista. Aquesta actitud és un mal precedent i entronca amb la pèrdua d’empenta del moviment independentista i dels seus representants electes, que fa pocs anys assumien el risc de jugar-se exili i presó i, en canvi, en el cas de Borràs no han exhaurit tots els recursos per fer-se forts en la defensa de drets polítics fonamentals i del reglament de la cambra. És altament probable que el desenllaç hagués estat el mateix, però preservar la sobirania del Parlament fins a les últimes conseqüències hauria de ser un deure ineludible davant les evidències d’una envestida de l’Estat per limitar la iniciativa política de la cambra. Més encara, tractant-se d’un Parlament amb majoria independentista.

Amb Borràs fora de l’hemicicle, correspon a Junts moure fitxa. Que abandoni l’estratègia de deixar vacant la presidència és un canvi rellevant i el nom del candidat proposat també donarà informació sobre possibles moviments en la correlació de forces dels diversos corrents interns de Junts. Borràs ha estat expulsada de les institucions però continua sent la presidenta de la formació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia