Opinió

Full de ruta

L’estratègia de la por

Amb la Causa General es va estendre la por per tenir ben collada la gent durant anys

Efectivament: ells tenen tots els mecanismes legals i de l’Estat a favor seu. I els catalans només tenen la raó i l’existència dels drets humans, un dels quals és el decidir sobre el teu futur com a persona i com a país. De manera que un jutjat de Barcelona investiga tres persones i la Guàrdia Civil, constituïda en policia judicial, decideix convocar d’altres, sense que el jutge en tingui constància i, a sobre, les acusen del presumpte delicte de sedició. Hi haurà dimissions? Aquells que acusen amargament alguns polítics catalans d’estar vulnerant les lleis, exigiran explicacions? Esperin-se ben asseguts.

Hi ha molt de debat sobre el significat de la sedició. Que si el diccionari diu una cosa, que si el Codi Penal ho precisa d’una manera diferent, que si el govern espanyol en parla amb l’alegria que el caracteritza... Doncs és molt senzill. Sedició és el que van fer un grup de generals, entre els quals Francisco Franco, l’any 1936. El que estan fent alguns polítics i representants catalans que alguns creuen sediciosos és treballar per garantir el dret a decidir dels catalans. Insisteixo: dret a decidir. Ningú sap a hores d’ara quin serà el resultat del referèndum del primer d’octubre, el mateix dia que els militars van triar Franco com el seu cap, ves quines coses. Podria passar que guanyés el no. I perdonin si ara em desvio de la idea principal, però no entenc per què els que diuen que els independentistes són una minoria donen per segur que guanyarà el sí.

Al final de la Guerra Civil es va obrir la Causa General per depurar, empresonar i castigar tothom que hagués tingut alguna cosa a veure, ni que fos com a simpatitzant, amb la legalitat republicana. Així es va estendre la por i es va tenir ben collada la gent durant dècades. S’intenta assajar la mateixa tècnica ara? Com que no tenim arguments, fem por?

Per cert: el PP va assegurar que s’estava fent una Causa General en contra seu per les comissions d’investigació obertes al Congrés. Ells ens haurien d’entendre. Diran alguna cosa? Un cop més, esperin ben asseguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia