Opinió

Keep calm

En defensa de Greta

L’odi contra la Greta és el crit del vell món que s’enfonsa contra les dones i contra la joventut que vol canviar les coses

Diuen que hauria d’estar a l’escola aprenent i no viatjant pel món donant lliçons. Que és un titella en mans del capitalisme verd. Que està manipulada pels seus pares. Que és una “psicòtica” i una “apocalíptica”. Insults, burles sobre la seva salut mental, linxament mediàtic d’àmbit planetari; els negacionistes del canvi climàtic han trobat en l’activista Greta Thunberg una diana contra qui disparar tota la seva ira.

Ja s’ha demostrat que molts dels missatges malintencionats contra aquesta noia sueca han sortit dels think tank ultraconservadors finançats per les empreses americanes del sector petrolier. Inventar notícies, manipular fotos, destruir persones que despunten mentint al més pur estil Trump: tot s’hi val per defensar els interessos de les empreses dels combustibles fòssils. L’allau d’odi contra el qual s’ha d’enfrontar aquesta jove sueca té tots els ingredients del discurs de l’extrema dreta: sexisme (si fos un noi en lloc d’una noia, que ningú no dubti que la situació seria ben diferent), masclisme, racisme, discurs contra els joves, exclusió dels qui no formen part del cercle del poder i menyspreu a les personalitats diferents.

L’odi contra la Greta és el crit del vell món que s’enfonsa contra les dones i contra la joventut que vol canviar les coses. Una lluita dels qui han destruït la natura contra tota una generació que la vol salvar, una expressió de por del vell establishment capitalista davant d’un moviment juvenil a escala mundial que és una alenada d’aire fresc i que cada vegada té més seguidors. L’impacte del missatge de Greta Thunberg a tot el món és tan gran que avui ja podem dir que una adolescent de setze anys, desconeguda fins fa molt poc, ha fet més per l’emergència climàtica que no pas moltes institucions, finançades amb diner públic, durant dècades. La seva llibertat ha remogut consciències, ha posat contra les cordes governs i polítics de tot el món i ha aconseguit que les portades dels diaris més llegits tractessin d’un tema que abans només interessava als activistes més conscienciats. Cada dia costa més ignorar el problema.

Sí, Greta Thunberg és una missatgera que porta males notícies, i potser per això cau malament. Però per més que intentin destruir-la perquè no els agrada el missatge, no aconseguiran que sigui menys cert tot el que diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia