Opinió

opinió

Josep de Luis

No són estúpids, són malvats

La desbarrada del Sr. Pablo Casado a Palma el passat dissabte no és ni original. Fent manlleu a Pere Capellà, “tant és ara com abans, perquè això ja ve d’enrere”. L’eliminació del nostre poble i la destrucció de la llengua són somiades, dissenyades i treballades des d’almanco principis del segle XVIII. “De Ponent, ni vent ni gent.” La voluntat d’esquarterar la llengua no es pot atribuir únicament a la ignorància del personatge. Seria errat. Sense voler desmerèixer, ni posar en qüestió, l’excels nivell de cretinisme del que va venir a bravejar Mr. Married per les colònies d’ultramar.

La vel·leïtat de la cosa aquesta dels idiomes mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc – ho han arribat a batiar com a baléà, amb aquesta grafia – és, per una banda, anticientífica i, a més a més, contradiu l’establert a l’Estatut de les Illes Balears. Fa temps que ho patim. Des de principis dels anys setanta del segle passat li deim “gonellisme”.

Ens remetem a la declaració institucional de l’IEC de 27 de juliol de 2021 i a l’article 4.1 de l’Estatut. Norma que, per cert, té rang de llei orgànica i forma part de l’anomenat “bloc de constitucionalitat”. Però, és clar, l’autoproclamat constitucionalisme polític només apel·la al document que li dona nom per posar-ho al servei de la repressió, la prohibició, la censura i el càstig. En general, per sotmetre’ns a la voluntat uniformitzadora i centralitzadora. No en queda ni rastre, d’aquell suposat marc de convivència que ens varen encolomar, en principi, per sortir del franquisme. Quaranta-tres anys després, ni una cosa ni l’altra.

Això de fer el troglodita filològic potser doni bons resultats polítics a Espanya. però a ca nostra, no. Enlloc del domini lingüístic de la llengua catalana l’estratègia d’atacar la llengua pròpia ha resultat, si més no a llarg termini, electoralment rendible. En el cas de les Illes Balears, el partit del Sr. Casado, amb les seves anteriors onomàstiques, va presidir ininterrompudament el govern des del 1983 fins al 1999. Sempre a la forquilla de la majoria absoluta fins que, l’any 2015, va recollir els fruits de les polítiques lingüicides de José Ramón Bauzá. De trenta-cinc a vint diputats; una baixada del 37,30% dels vots. Contra la creuada anticatalà, transvestida ara de lliure elecció de llengua d’aprenentatge, suara de projecte de trilingüisme escolar, s’hi varen ajuntar 120.000 persones el dia 29 de setembre de 2013, camiseta verda en marxa, pels carrers de Palma. Cal tenir en compte que la població de Mallorca el 2013 era de 866.568 persones. És a dir, una manifestació que mobilitzà gairebé al 14% de la població de l’illa.

La defensa política del gonellisme és contrària a la ciència, no respecta la llei i, a més, s’ha mostrat electoralment nefasta a les Illes Balears. L’explicació, però, no la podem trobar únicament en un comportament estúpid. El Sr. Casado no s’ubica al límit inferior esquerra de la gràfica de Cipolla. Ell tira més a la dreta. Concretament l’extrema dreta, a la part inferior de la gràfica. Quan es discuteix la unitat de la llengua catalana no s’està al límit de l’estupidesa. Es fa des del cim de la maldat. L’objectiu no és altre que empetitir els àmbits lingüístics, folkloritzar la cultura i, com a objectiu final, aniquilar-nos com a poble. Les manifestacions del Sr. Pablo Casado són més malintencionades que innocents i més bastardes que fundades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia