Articles

Víctor Morlán també arriba amb retard

Editorial

La ciutat de Barcelona té un nou veí; es diu Víctor Morlán i és secretari d’Estat d’Infraestructures i Planificació. Viurà a Catalunya els pròxims quatre o cinc mesos perquè té assignada, com a missió especial, la direcció d’un anomenat Centre de Coordinació d’Operacions Ferroviàries Barcelona 2007 que s’acaba de crear per ordre de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. Se suposa que aquest organisme aconseguirà resoldre el caos que han patit els usuaris de Rodalies des de fa, com a mínim, un any.

Deixant de banda les possibles intencions mediàtiques i polítiques d’aquesta iniciativa, el que és evident és que, en cas de ser eficaç, arribarà molt tard. Potser és cert que Rodalies de Madrid funciona perfectament perquè el secretari d’Estat viu allà permanentment però, en aquest cas, la decisió s’havia de prendre davant els primers símptomes del desastre, no pas quan les persones que s’han de desplaçar per l’àrea d’influència de Barcelona estan abandonant massivament el tren per passar-se als autocars de línia, el vehicle particular i, alguns afortunats, els Ferrocarrils de la Generalitat.

El secretari d’Estat deu tenir les seves raons per no haver creat aquest centre de coordinació fins ara, però, siguin les que siguin, s’han demostrat errònies. El servei de Rodalies és un desastre complet i darrerament ja no passa cap jornada sencera sense que els mitjans de comunicació hàgim de recollir l’atestat d’incidències. Els usuaris han deixat de confiar que el tren arribarà i s’ha estès la sensació que tot el sistema està caient a trossos per una manca d’interès i d’inversió que s’havia d’haver corregit fa molts anys.

En aquest sentit, la societat catalana té dret a reclamar que les solucions siguin estructurals. Ja no es pot acusar un suposat victimisme nacionalista d’un desastre global al qual s’ha arribat des de la incompetència en la gestió i la gasiveria en els pressupostos generals de l’Estat, sigui quin sigui el govern que hi hagi instal·lat a Madrid. Calen solucions i no pedaços. I això ho hauria de saber la ministra de Foment, que té una bona oportunitat per a la humilitat dimarts vinent.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.