A la tres
Exquisideses a la brossa
“Ja abans de nosaltres algú ha posat molts de filtres per seleccionar els productes que arriben a les estanteries del supermercat o a la botiga del barri
Remenem i triem. Sempre buscant les tomates més vermelles o les pomes més brillants. Descartem sense miraments les peces tocades. I, amb els productes envasats, sempre abastem el que està al final de la fila perquè és el que té la data de consum preferent més llunyana, i ves a saber quants de dies allò es quedarà a la nevera. La majoria de consumidors actuem així. Sense pensar en les conseqüències que té la nostra tria i sense ser conscients que, ja abans de nosaltres, algú altre ha posat molts filtres per seleccionar els productes que arriben al supermercat o a la botiga del barri. Molta fruita s’ha quedat a l’arbre, simplement perquè estava picada, era lletja o no complia una mesura mínima. I així també passa amb la llet, la carn, el peix... I entre aquesta escrupolosa selecció i la quantitat de menjar que passa de la nevera a les escombraries perquè no l’hem consumit quan tocava, la xifra de malbaratament alimentari es dispara. Segons l’Agència de Residus de Catalunya, es desaprofiten mes de 262.400 tones anuals, que suposa uns 35 kg per persona.
Aquesta setmana, al restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri vam delectar-nos amb un menú GastroRecup, que s’emmarca en una campanya impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Són àpats que s’han organitzat arreu del país amb l’objectiu de conscienciar la població de l’aprofitament alimentari i de la injustificada quantitat d’aliments que es perden al llarg de la cadena alimentària. Així, el xef Lluc Quintana ens va demostrar que d’unes patates picades en pot sortir un trinxat excel·lent; d’unes carxofes aparentment passades, un humus per llepar-se els dits; i del salmó que sol quedar enganxat entre les espines, un entrant fabulós. Aliments que vostè i jo hauríem descartat a primera vista o que ni tan sols haurien arribat a les estanteries. I allò que la majoria creiem que és desaprofitable, un xef de renom ho converteix en una exquisidesa.