opinió
El 12 d’octubre, res a celebrar!
El 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat, commemora l’inici de la colonització d’Amèrica per part dels europeus. Una colonització que, com és sabut, va comportar l’explotació i opressió de les poblacions indígenes –imposant una llengua i una religió–, apropiació de terres, recursos, cultura i milers d’assassinats –físics, idiomàtics, culturals, de cosmovisions...–. Aquesta colonització va establir un sistema que deshumanitzava les poblacions, obrint les portes a l’esclavatge i assentant les bases del racisme.
El 12-O ens recorda l’inici ignominiós del racisme, que se segueix reproduint a casa nostra, d’una manera vergonyant. Moltes persones veuen vulnerats els seus drets de forma sistemàtica en qualsevol de les esferes de la vida. En conseqüència, patim escoles segregades, poblacions i barris guetitzats sense dret a vot, discriminació racial en l’accés al mercat laboral i a l’hora de buscar, comprar, llogar o accedir a un habitatge, entre d’altres situacions. A més, arribem a l’extrem de “legalitzar el racisme” amb una llei d’estrangeria que permet i facilita la vulneració de drets per part de l’administració. I condemna a ser ciutadans de segona una bona part de la ciutadania.
A la Fundació SERGI considerem que les administracions tenen una gran responsabilitat, a l’hora de garantir i assegurar l’accés als drets, però les conseqüències del sistema capitalista no hi ajuden. Tanmateix, moltes de les causes d’aquest racisme i exclusió són degudes també, a dinàmiques socials que cal canviar. Per això, i seguint la nostra voluntat constant d’enxarxament amb entitats i col·lectius locals, ens hem unit al moviment Octubre Antiracista, per transformar la inacció i la complicitat de bona part de la nostra societat en espais oberts de debat i reflexió col·lectiva.
Juntament amb més d’una vintena d’entitats de Salt i Girona, ens hem sumat als diferents actes per convertir el 12 d’octubre en una jornada contra el racisme, teixir complicitats, i traçar accions de futur.
Enguany a Salt, hem viscut els actes centrals d’aquest moviment. Un mural col·laboratiu, una xerrada molt interessant sobre com combatre el racisme des del barris, una manifestació amb prop de 500 persones, i el concert vibrant i reivindicatiu de Pinan 450F al pati de l’Escola La Farga. Us animem a seguir les accions que vindran i a signar el manifest conjunt.
Entenem que la nostra feina d’acompanyament a persones en situació de vulnerabilitat no té sentit si no treballem també per transformar les dinàmiques estructurals de desigualtat de la nostra societat.
Per plantar cara al racisme, treballem l’antiracisme.