Opinió

Rubalcaba medita

Les llargues hores que va durar el caos aeri van servir per refermar dins del govern espanyol la figura del flamant vicepresident i veterà polític Alfredo Pérez Rubalcaba. Les seves rodes de premsa la matinada de divendres a dissabte donaven unes pautes clares sobre la complicada situació. El ciutadà va poder escoltar una veu autoritzada –la d'un destacat membre del govern– donant una certa credibilitat sobre la magnitud del problema. Va dir: “És un greu problema. Hi haurà expedients. L'exèrcit s'ha mobilitzat. Demà, tot estarà resolt”. Tot s'ha complert. No va voler enganyar dient que els passatgers perjudicats serien indemnitzats, fet que depèn de les agències, les asseguradores i les companyies aèries.

Fa dies que corre el rumor que Rubalcaba podria ser el substitut de Rodríguez Zapatero com a candidat socialista a les eleccions generals del 2012. La seva llarga trajectòria l'avala. Es va iniciar a la política a principis dels anys vuitanta de la mà de Javier Solana al Ministeri d'Educació i més tard va ser ministre a l'etapa de Felipe González. Ha tingut alts càrrecs, al govern i a l'oposició, com a portaveu del PSOE al Congrés. Des d'un lloc i l'altre en més d'una ocasió ha hagut de salvar els mobles del socialisme espanyol. Ara mateix, per mèrits, podria ser el candidat. No vol i la seva credibilitat fa possible que així sigui. Rubalcaba medita, tal com ha confessat públicament als micròfons de RNE, la seva retirada. Vol plegar d'estar a la primera línia de la política. És una confessió en veu alta ja que fa temps que en veu baixa diu que està “corrent els últims metres” de la seva llarga vida política. Perquè “ningú no és etern”. Un bon consell per a aquells que els és difícil retirar-se. Ara mateix el PSOE està dividit entre aquells que creuen que la legislatura s'ha d'esgotar fins al darrer minut i els que davant del seu futur electoral pensen que fóra millor avançar les eleccions al maig de l'any vinent i fer-les coincidir amb les municipals. Si fos així –falten sis mesos– no hi ha dubte que el cartell electoral seria Zapatero. La possibilitat més clara és que Zapatero faci com Montilla i esgoti la legislatura. Si repetís i perdés, s'obriria el meló de la successió...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.