Opinió

PLAÇA MAJOR

Fracàs democràtic?

No perquè guanyi un partit o l'altre, l'alternança no ha de sorprendre, sinó perquè guanyin uns partits per simple cansament dels altres, amb l'afegit de la crisi econòmica

Molta gent no hi estarà d'acord, és clar, perquè en plena campanya electoral es va al gra i es nega tot allò que no interessa, però fa l'efecte que en aquestes municipals es pot produir, per primera vegada des de l'inici d'aquest cicle en què estem immersos, un majúscul fracàs democràtic. No perquè guanyi un partit o l'altre, l'alternança no ha de sorprendre en un procés que ja fa dècades que dura, sinó perquè guanyin uns partits per simple cansament dels altres, amb l'afegit de la crisi econòmica. Quan escric “els altres” no em refereixo només al partit majoritari del centre i més o menys –més aviat menys– esquerra, sinó d'aquest fins una mica més enllà en el ventall progressista. En més d'una ciutat –en els pobles juguen amb més força altres factors– pot ben bé passar que aquest partit potent no augmenti –no viu un moment de gaire alegria i no sembla que hagi de progressar enlloc, si no és que el sex-appeal de l'alcalde/alcaldessa és molt acusat– i, sobretot, que els altres dos o tres que habitualment li serveixen de coixí desapareguin, no reapareguin o restin amb poca representació, de manera que l'altre partit potent de dreta que reclama etiqueta de centre, amb el suport sempre entusiasta de la dreta pura espanyola, espanyolista i destralera, podria accedir, finalment, a cobejades alcaldies fins ara tingudes per impossibles. O sigui, que, més que guanyar, siguin els altres els que perdin en cadena. Sens dubte, si això s'esdevingués, seria terrible, perquè de la victòria dels que no haurien guanyat per mèrits propis no es pot confiar que en surti res de bo per governar unes ciutats que, més que mai, necessiten ser governades amb traça, enginy i decisió. Potser el poble –que no acostuma a estar gaire lúcid en les votacions de temps de crisi– ens donarà una lliçó, però és dubtós. Seria una pena que la suposadament higiènica variació en el govern arribés no per mèrits d'uns sinó per demèrits d'altres, per l'obsessió humana, i sobretot política, de buscar, amb persistència digna de causa millor, pedres per ensopegar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.