Articles

EL TEMPS QUE FUIG

Deures

Els deures acaben massa sovint essent el centre de la vida de les famílies

Aquests són dies d'avaluacions i notes. Jo vinc ara mateix de buscar les de la meva filla i, com que ens han fet esperar molt, he tingut temps de sentir prou converses de passadís per adonar-me que, en la qüestió dels mestres, tampoc no plou mai a gust de tothom, i que aquell professor que a una mare li sembla un desastre, una altra el troba fantàstic; la mestra que tu penses que és massa exigent un altre pare creu que els ho deixa passar tot; el que és bo explicant, renya massa, l'altre no crida però no explica gens bé.

Però avui tots els pares i mares coincidien que els nens porten massa deures. He sentit explicar casos, que fan feredat, de nens i nenes de deu anys que a les onze de la nit encara estan fent deures. Això no pot ser de cap manera, entre altres coses perquè els nens a aquesta hora ja ha de fer estona que dormen, i els pares i les mares, si no dormen, fa estona que han acabat la jornada i miren la tele, llegeixen o escolten música escarxofats al sofà. L'etern problema dels deures! Ens morirem tots i encara estarem parlant de si els alumnes han de portar o no deures a casa, quants, de quines assignatures, i no sabrem exactament els deures per a què són, però tenint en compte que els alumnes ja s'han passat vuit hores a l'escola, una jornada de quaranta hores setmanals, em sembla que alguna cosa no s'està fent bé. El cert és que els deures cansen i angoixen els nens però també els pares, ja sigui perquè els fills no en volen fer i els han d'anar al darrere, o perquè són criatures hiperresponsables que s'obsedeixen a fer-los a la perfecció. En ambdós casos hi ha frustracions, nervis, i a vegades llàgrimes i tot. Sigui com sigui, els deures acaben massa sovint essent el centre de la vida de les famílies, sobretot en criatures que justegen. I si els deures ens asseguressin que els nens entenen el que llegeixen, doncs encara! Però l'informe PISA ens torna a dir que els nostres alumnes no comprenen gaire bé el que llegeixen al paper i a la pantalla digital. I mentrestant, això sí, pares i fills anem fent deures.

I ara perdoneu-me però us he de deixar: hem de repassar geometria i fer un parell de pàgines del quadern d'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.