Opinió

LA GALERIA

Votacions i reaccions

Qualsevol
manifestació catalanista, per simbòlica que sigui,
fa disparar
les alarmes
dels mitjans d'informació de Madrid

Caram amb el consistori de Viladamat! Ha aconseguit que el resultat d'una votació d'abans-d'ahir es meresqués, no només un titular a tota plana al diari El Mundo, sinó també l'editorial de la seva edició per a Catalunya. I ho ha aconseguit perquè, segons explicava el rotatiu en l'article que titulava, a cinc columnes, Un ayuntamiento declara días laborables el 12 de octubre i el día de la Constitución, que Viladamat, un municipi d'encara no cinc-cents veïns, ja s'havia declarat independent i moralment exclòs de la Constitució espanyola, va ser el primer a declarar-se antimonàrquic. Efectivament, per a alguna cosa ha de servir ser el primer en el que sigui. I l'editorial, sota el títol La bufonada de no cumplir los “festivos españoles”, qualificava el ple municipal de l'esmentat municipi empordanès de escenario de una votación esperpéntica, tot i que un pèl més avall aclaria que l'Ajuntament ja va dir que no obligarà ningú a deixar de treballar o tancar els comerços, encara que sí els recomanarà que secundin la resolució aprovada.

Com poden veure, qualsevol gest o manifestació catalanista, per simbòlic i fins i tot metafísic que sigui, fa disparar les alarmes dels mitjans d'informació amb seu a Madrid, premsa i radiotelevisió incloses. Perquè hi ha cadenes de TV que organitzen tertúlies monogràfiques sobre Catalunya i el seu govern en què el tema del separatismo és l'estrella. El que passa és que, mentre que allò escrit es pot llegir atentament i en silenci, mirar la tele de la mateixa manera resulta gairebé impossible: tots els que envolten el presentador criden alhora, i qui això signa no es veu amb cor de suportar aital guirigall. Tanmateix, aquests columnistes i contertulians haurien d'estar agraïts al president Mas i la resta de polítics catalans que parlen d'autodeterminació i altres assumptes semblants, perquè cada dia els donen l'oportunitat de lluir-se literàriament o verbalment. I els deu anar bé, perquè els atorguen més espai periodístic que el que dediquen a la crisi econòmica. En el mateix número en què carregava contra el consistori de Viladamat en els termes descrits, apareixia molt menys destacada la notícia de la boicotejada conferència del ministre De Guindos a la London School of Economics de Londres, pronunciada, per cert, en un anglès impecable, detall que El Mundo va ometre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.