Opinió

opinió

Per tenir una ciutat neta, fora FCC de Reus

Des del setembre del 2007 la UGT està pressionant perquè l'Ajuntament de Reus no «s'equivoqui» a l'hora d'adjudicar la nova contracta. El 2007, deien al Diari de Tarragona: «El conflicte neix de les pèssimes relacions mantingudes amb l'anterior titular de la regidoria de Medi Ambient, Daniel Pi, en què consideren que han estat objecte d'una ‘persecució per motius sindicals', ja que acusaven Pi de voler perjudicar la UGT en benefici de CCOO.» Les mentides tenen les cames molt curtes. CCOO no té representació sindical a FCC de Reus, tot i tenir una afiliació important. Per què, aquesta circumstància? Doncs perquè l'empresa i el seu sindicat es van encarregar d'amenaçar tots els membres de la llista promoguda per CCOO i, com a conseqüència, van renunciar a formar-ne part, pensant en mantenir els seus llocs de treball abans que els arribés la carta d'acomiadament. De quina persecució sindical parlen quan només hi ha un sindicat d'empresa (UGT) i no es permet la presència de CCOO?

La UGT demanava insistentment la no-partició de la contracta atorgada a FCC i la seva pròrroga de dos anys. Com ha quedat sobradament demostrat, aquests dos fets no intervenen gens en els drets dels treballadors ni en les condicions de treball de cap assalariat de FCC. On sí que intervenen és en els rendiments i els interessos de l'empresa. El suposat «representant dels treballadors» de la UGT a FCC s'ha encarregat de fer confondre intencionadament l'opinió pública de Reus, amb l'objectiu que no quedés clar què demanaven i què no. És clar que els llocs de treball no perillen; estan garantits per llei.

A CCOO ens preocupa el que està passant els últims mesos a l'Ajuntament sobre aquest conflicte. Fruit de les pressions, se'ls garanteix que no es dividirà la contracta i, per rematar-ho, en l'ultim número d'El Mercadal, foto a tot color amb l'equip de govern. Gairebé al mateix temps, a les treballadores de la neteja (Eulen) la policia municipal les pega i les desallotja del saló de plens del consistori, però als representants de FCC només falta que els posin «caviar rus» a l'entrada. Per què aquest tracte tan diferent a uns i altres? Hi poden tenir res a veure les simpaties del senyor Ortiz cap a FCC? En el ple del mes de juliol argumentava com un motiu del conflicte en els dos darrers anys el fet que algú hagués parlat amb altres empreses del sector, o que aquest algú «s'atrevís» a proposar que el servei de recollida de la brossa el fes una empresa pública.

A CCOO ens sorprèn que el portaveu socialista faci una defensa «de fet» dels interessos de FCC en detriment de la resta del sector i que fins i tot prengui com a argument negatiu la possibilitat que l'empresa pública gestioni aquest important servei. La contracta anterior s'adjudicava a FCC per 9,3 milions anuals, per 8 anys, perquè Reus estigués neta, però durant l'última contracta FCC té la ciutat molt bruta. Durant aquests anys són moltes les persones i entitats veïnals que han manifestat les seves queixes sobre la neteja, unes queixes que segons sembla ja no hi són o han acabat a les arques dels beneficis de FCC, ja que si no es neteja el que s'ha convingut, el benefici és més gran. Pel que fa a la recollida de brossa, ha complert FCC amb el que està contractat per l'Ajuntament? Sembla ser que tampoc. El manteniment de contenidors és nefast: ni es netegen ni es desinfecten interiorment dues vegades per setmana durant l'estiu, ni una durant la resta de l'any. I si parlem de pintades i grafits, on és l'equip humà d'actuació ràpida? Ara, segons El Mercadal, la contracta sortirà per 10,95 milions d'euros a l'any (87,6 per vuit anys) per la qual cosa ha de ser suficient perquè la ciutat estigui neta. Des de CCOO pensem que no es pot jugar més amb els diners dels contribuents de Reus. S'ha de posar fi al monopoli de FCC a Reus, perquè és una empresa que fa massa anys que no compleix amb la ciutat. Des de l'Ajuntament hi ha l'oportunitat que FCC no netegi ni un dia més a Reus.

Des del nostre punt de vista, és necessari canviar la manera d'afrontar la neteja de la ciutat, i per això és imprescindible canviar d'empresa adjudicatària. No pot ser això de netejar bé el centre i la resta només a mitges. No podem continuar acceptant que la mànega d'aigua calenta a pressió s'apliqui en tan poques zones. Ni acceptar que no hi hagi manteniment dels contenidors, cosa que provoca que Reus tingui uns contenidors del segle passat i que una bona part es trobin en estat pèssim.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.