Opinió

la crònica

Un banc al Barri Vell

És una aposta forta del Col·legi d'Arquitectes, que ja abans tenia aquesta oficina a la Pia Almoina

La recent inauguració d'una oficina bancària –Arquia Banca– a la plaça del Vi de Girona és una bona notícia per al Barri Vell de la ciutat. En l'obra de Gironella Los cipreses creen en Dios, s'explica que un empleat de banca d'abans de la guerra anava comptabilitzant mentalment els establiments que tancaven en aquells moments de tribulació, davant la catàstrofe que ben aviat s'esdevindria, amb un sarcàstic: “Ja n'ha caigut un altre.” L'oficina en qüestió era a tocar d'on és la nova sucursal bancària, just al cantó de la pastisseria La Vianesa. Girona concentrava llavors tota l'activitat d'estalvi en l'entorn del Barri Vell. Des de La Caixa, que primitivament era al Pes de la Palla, als establiments situats als carrers Ciutadans i Mercaders i la plaça del Vi. Encara avui, es poden veure junt a la Fontana d'Or les reixes d'una antiga oficina, així com també en diversos baixos del carrer Mercaders. Col·locar reixes a les portes de les entitats de crèdit era un símbol de seguretat. De fet, tota la activitat que movia diners era al Barri Vell. Els notaris, procuradors, agent de borsa i advocats hi estaven domiciliats, així com els terratinents, propietaris rurals i els acabalats canonges de la seu. Les oficines bancàries eren un destí cobejat pels nois que estudiaven comerç amb els germans de La Salle. Era una feina apreciada i les famílies aspiraven a proporcionar un sou mensual “per a tota la vida” al vailet. Començaven de grums i, amb tenacitat, podien escalar llocs fins arribar a la direcció. Un company de setze anys recordo que deia: “El banc el portem entre el director i jo: ell signa les cartes i jo les porto a correus.”

Quan la ciutat es va expansionar cap al pla i les famílies van canviar els seus habitatges rònecs del Barri Vell per les cases de nova planta dels eixamples, la despoblació va fer obrir els ulls als responsables bancaris i, progressivament, van anar tancant les oficines del Barri Vell per traslladar-les, primer, al carrer Nou i, després, a l'avinguda Jaume I. Avui dia, resten escampades pertot arreu. Llavors, el barri antic va quedar mancat de tot vestigi d'activitat creditícia.

La instal·lació de la nova oficina d'Arquia Banca ha suposat un esforç remodelador extraordinari per convertir uns baixos antics i connectar-los interiorment fins al carrer de l'Auriga i donar-los els aires de confort i els serveis en línia que avui són exigibles. És una aposta forta del Col·legi d'Arquitectes que abans ja tenia aquesta oficina a la Pia Almoina i era poc coneguda, llevat pels professionals d'arquitectura. L'entitat manté unes ràtios interessants i pot retornar al Barri Vell una part de l'activitat bancària que havia tingut i que va perdre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia