Política

El prorús Tillerson, pel camí de ser secretari d'Estat dels EUA

El president d'Exxon és a un pas de liderar la diplomàcia de Trump

El magnat qualifica de “ridícula” la conclusió de la CIA sobre el ciberatac rus per afavorir-lo i insinua pressions dels demòcrates

Tot indica que el pròxim cap de la diplomàcia nord-americana serà un alt executiu del sector dels hidrocarburs amb forts lligams amb Rússia i amb Vladímir Putin. Tot i que l'equip del president electe dels EUA, Donald Trump, ha advertit que no faran l'anunci oficial fins com a mínim mitja setmana, tots els rumors assenyalen que el magnat ha triat Rex Tillerson, president i director executiu de la petroliera ExxonMobil, com a futur secretari d'Estat. El nom de Tillerson, una de les 25 persones més poderoses del món segons Forbes i de sobrenom T-Rex (joc de paraules creat per la controvertida exaspirant republicana a la vicepresidència Sarah Palin), va aparèixer amb l'aval de l'exsecretària d'Estat de George W. Bush, Condoleeza Rice, que ara treballa com a consultora d'Exxon. Segons els rumors, el que més agrada a Trump de l'alt directiu texà és que ha hagut de negociar amb més d'una cinquantena de països per dur a terme els projectes de la companyia. I, per tant, té relació directa (únicament empresarial) amb governs i els principals actors mundials.

Entre aquests negocis amb governs estrangers destaca la gran relació amb el Kremlin i, concretament, Putin. Fa 5 anys, Exxon va aconseguir un contracte milionari per buscar petroli a l'Àrtic siberià, cosa que va unir Tillerson amb el president rus. El 2013 va rebre l'Ordre de l'Amistat de Rússia, la màxima distinció civil per a estrangers que entrega Moscou.

L'elecció de Tillerson afegiria més llenya al foc encès pels lligams que l'administració de Trump podria tenir amb el Kremlin i que es va avivar aquest cap de setmana amb la filtració d'un document dels serveis d'intel·ligència nord-americans en què es concloïa que els ciberatacs russos en la campanya electoral eren per propiciar que Trump guanyés. Sobre aquest tema, el magnat va dir ahir que la conclusió de la CIA és simplement “ridícula” i va insinuar que el Partit Demòcrata està “impulsant” la notícia per justificar la derrota. Quatre dels senadors més importants del país, dos demòcrates i dos republicans, van presentar una moció per investigar a fons el cas i descobrir fins on van arribar els ciberatacs russos durant el procés electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia