Política

El TS permet a Bassa veure la seva mare dues hores

L’exconsellera serà conduïda pels Mossos des de la presó de Figueres fins a la Clínica Girona

Els permisos demanats pels presos polítics, fins ara, eren per anar al Parlament, sempre denegats pel Suprem

Dues hores per veure la mare a l’UCI i custodiada per la policia. És el temps que el Tribunal Suprem va fixar ahir en la concessió d’un permís extraordinari a l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, en presó provisional per rebel·lió, per visitar la seva mare, de 86 anys, que va ser operada del maluc abans-d’ahir. Així, avui, i vigilada per una patrulla dels Mossos, Bassa anirà de la presó del Puig de les Basses, a Figueres, a la Clínica Girona, a uns 46 quilòmetres de distància.

L’anomenada sala de vacances del Suprem –habilitada per prendre decisions durant l’agost– va seguir el criteri de la fiscalia i de la junta de tractament de la presó, que es van pronunciar a favor de la petició formulada per la defensa de Bassa. En la providència, el tribunal recorda a Bassa que “exclusivament” podrà visitar la seva mare avui durant dues hores i que serà el centre mèdic qui determini l’horari de la visita, segons Efe. I adverteix que serà “la força policial encarregada del trasllat” qui “evitarà que la sortida tingui un altre objecte diferent de l’autoritzat”.

Es tracta del primer permís penitenciari concedit a un dels nou líders independentistes empresonats de forma preventiva. Els parlamentaris presos, com l’exvicepresident Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, havien demanat permisos d’excarceració, tot acollint-se a l’article 46 de la llei orgànica general penitenciària, per poder assistir al ple del Parlament. El jutge Pablo Llarena i la sala del Suprem els els van denegar sempre amb l’argument del “perill de reiteració del delicte” i que podien delegar el seu vot, com van fer.

Ara bé, el permís d’excarceració concedit a Bassa no és pas excepcional. Els permisos per visitar familiars malalts o perquè el reclús es faci una prova mèdica són habituals. El juliol passat a Catalunya, el van obtenir 70 reclusos amb vigilància i 75 sense, segons l’estadística dels serveis penitenciaris.

LA XIFRA

70
reclusos van tenir un permís
extraordinari amb vigilància el juliol passat a Catalunya. Inclou veure familiars o fer-se proves mèdiques.

“Accés irregular” a les fitxes penals dels polítics

Els serveis penitenciaris del Departament de Justícia han obert una informació reservada per investigar “l’accés irregular” de diversos funcionaris de presons a les fitxes dels presos polítics, segons l’ACN. En la instrucció de la investigació s’han cridat a declarar dues persones i s’han ordenat deu informes sobre diferents consultes a les fitxes dels nou polítics que estan en presons catalanes. Segons Justícia, tant les declaracions com els informes fan referència a accessos de diferents treballadors “sense cap motiu aparent”, però de la investigació “no se’n pot desprendre que cap dels funcionaris hagi fet un ús fraudulent de la informació”.

Les fitxes es poden consultar informàticament a través del Sistema d’Informació Penitenciari Català (SIPC) i se’n pot demanar la impressió en paper. Al SIPC hi tenen accés tots els funcionaris dels tretze centres penitenciaris que hi ha a Catalunya, amb diversos nivells d’autorització. Justícia subratlla que el conjunt dels 4.500 treballadors dels penals catalans està compromès amb el dret a la intimitat de totes les persones privades de llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.