Política

JAUME DALMAU

Alcalde de Vilamacolum

“Plegaré tal com vaig entrar: sense res”

Durant el seu mandat ha prioritzat la reducció del dèficit

Lamenta no haver aconseguit desdoblar la carretera

Jaume Dalmau (Vilamacolum, 1979) haurà estat alcalde dues legislatures, però el fet de residir des de fa dos anys a Banyoles i el recent matrimoni l’han acabat de decidir a canviar de vida.

Després de setze anys a l’Ajuntament de Vilamacolum, Jaume Dalmau es retira de la primera línia i anuncia que no es presentarà a la reelecció. De fet, es tracta d’una renovació total, perquè plega tot el seu equip. Està satisfet del servei prestat, encara que sigui poc vistós de cara enfora: ha reduït dràsticament el dèficit i s’ha posat al dia en els pagaments a tercers.

El fet que ara visqui a Banyoles ha pesat en la decisió de no presentar-se a la reelecció a Vilamacolum?
No és tant pel fet de no viure al poble, perquè no és tan lluny de Banyoles, sinó perquè em passaria el dia a la carretera i, ara que m’he casat i potser tindré fills, a casa no em veurien en tot el dia. He estat setze anys a l’Ajuntament, vuit de regidor i vuit d’alcalde, i ja és hora de deixar-ho. A més, també plegaran tots els regidors de cop, i costa molt, als pobles, organitzar un equip nou amb gent de confiança.
I ja té pensat a què es dedicarà, a partir d’ara?
No ho sé: de moment estic a l’atur. Vaig treballar en una empresa nàutica, però feia més de deu hores diàries i vaig plegar. Ara busco feina. Sortiré de l’alcaldia tal com hi vaig entrar: sense res.
En les eleccions del 2011 es va presentar sota el paraigua del PSC i, en les del 2015, amb ERC. Què el va fer canviar de partit?
Amb el PSC només vam estar-hi un any i mig, perquè el plantejament que teníem de país no coincidia. Aquell afany d’independència no casava amb el pensament dels socialistes, i vam preferir alinear-nos amb la marca blanca d’ERC.
Quins són els projectes més importants que assenyalaria del seu mandat?
La veritat és que no hem fet cap gran obra; no crec que gaires ajuntaments com el nostre n’hagin pogut afrontar. Ens hem dedicat sobretot a reduir el dèficit i a tenir a ratlla els deutes. Quan vam entrar, teníem 300.000 euros de dèficit. Ara l’hem abaixat als 40.000 o 50.000. Ens hem estimat més posar ordre a la caixa. Ara, per exemple, els nostres proveïdors cobren quasi al dia, mentre que abans els pagaments eren a sis o set mesos. Només hem pogut fer treballs petits: obres de manteniment al local social, acabar el cementiri, pintar l’escola... Hem fet el que hem pogut amb el que teníem.
I quina necessitat creu que haurà de tenir en compte l’equip de govern que el succeeixi?
Mira, fa molts anys que lluito per la variant, i no ho he aconseguit. El projecte ja està fet, però com que la carretera és de titularitat municipal, cap administració s’hi acaba d’implicar per ajudar-nos. A l’hivern, potser no es nota tant l’impacte del trànsit, però a l’estiu, amb els càmpings, és un maldecap. Vam arreglar dues cantonades que estaven molt malmeses, i només va caldre que hi passessin tres camions perquè tornessin a estar aixafades. Potser algú altre et dirà que el més prioritari és construir una piscina, però el manteniment és una ruïna, i absurda, a més a més, si tens la platja a cinc quilòmetres de casa. Seria més urgent dotar-nos d’una depuradora, perquè el que tenim és un simple decantador.
L’escola ha aportat nova vida al poble?
Sense cap dubte. Caldria ampliar-la i tot, perquè ara han de fer algunes classes al dispensari. Vam començar amb deu alumnes i ens la volien tancar, i aquest curs ja n’hi ha 42. Molta gent de pobles grans del voltant hi porten la mainada, perquè aposten pel model d’escola rural.
Quantes vegades han confós Vilamacolum amb el Vilacolum de Torroella de Fluvià?
Uf, cada dia! Som només a un quilòmetre i mig, i entre nosaltres ja ens coneixem com el de la carretera i el del mig, o el de dalt i el de baix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona