Política

ERC envia Sánchez al gener

Els republicans refreden la pressa del PSOE i alerten que no negocien una investidura, sinó una solució al conflicte polític

Vilalta exigeix gestos la vigília de la tercera trobada exploratòria

ERC va refredar ahir les expectatives socialistes i podemites de celebrar la investidura de Pedro Sánchez abans dels torrons i la va xutar fins al mes de gener. Els republicans asseguren que no tenen cap pressa per pactar la seva abstenció, en contrast amb les urgències del PSOE, que ahir, des de la cimera del clima de Madrid, insistia, per boca de la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, que Espanya “necessita un govern al més aviat possible”. En canvi, des de Barcelona, la vigília de la tercera reunió entre el PSOE i ERC, que tindrà lloc per primera vegada a Barcelona, la portaveu republicana, Marta Vilalta, advertia que si Sánchez té pressa, “el que ha de fer és moure’s i fer gestos; si es mou més ràpid, es podrà accelerar la negociació”. Ara bé, és “molt difícil, quasi impossible” que l’acord es tanqui abans que acabi el desembre.

El que passi d’aquí al gener tindrà un efecte directe en les negociacions, constatava la mateixa Vilalta després de la reunió de l’executiva republicana. I no són poques les novetats judicials que modelaran el mes. En primer lloc, s’espera aquesta setmana la sentència del Tribunal Superior de Justícia contra el president, Quim Torra, per la simbologia als edificis governamentals en període electoral. Si no hi ha sorpreses, es convertirà en el primer president de la Generalitat condemnat en actiu per un tribunal. En segon lloc, hi ha previstes vistes a Escòcia i a Brussel·les sobre les euroordres contra Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig. I en tercer lloc, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciarà el dia 19 sobre la immunitat del líder republicà, Oriol Junqueras, com a eurodiputat, un pronunciament que tindrà efectes sobre la situació de Puigdemont i que alimenta el relat sobre el seu eventual retorn. “És obvi que ERC el que farà és defensar tots els drets polítics d’Oriol Junqueras si el TJUE ens dona la raó”, va subratllar Vilalta.

Encara relacionat amb els presos polítics, passats dos mesos de la sentència del Tribunal Suprem, aquesta setmana els Serveis Penitenciaris de la Generalitat han de determinar si els classifiquen de segon o tercer grau o si els concedeixen permisos, decisions contra les quals la fiscalia (que Sánchez es vantava de controlar) podria recórrer.

De moment, ERC insisteix en la seva reivindicació de quatre potes (un diàleg entre iguals, entre governs, sense condicions, amb un calendari clar i amb garanties de compliment). Gabriel Rufián, Marta Vilalta i Josep Maria Jové portaran avui sota el braç tres objectius que plantejaran a Adriana Lastra, José Luis Ábalos i Salvador Illa: concretar la mesa de negociació, exigir respecte a les institucions catalanes i als seus màxims representants i “posar sobre la taula que no es pot negociar amb presses”. Els equips negociadors republicà i socialista van mantenir ahir a la tarda a Barcelona una reunió de treball preparatòria de la d’avui, com s’acostuma a fer en aquests casos.

A part de les qüestions judicials, en el calendari també figura l’aprovació del pressupost de la Generalitat, en mans de Pere Aragonès. Els republicans els desvinculen de la negociació. “ERC és aquí negociant una solució democràtica al conflicte, una via política, no per renegociar una investidura ni per plantejar una negociació tradicional que porti més transferències o unes inversions més grans per a Catalunya; això és el que s’havia fet fa anys però ja no estem en aquesta fase”, va afirmar Vilalta, abjurant del peix al cove.

Resignació socialista

Amb resignació, el PSC acceptava ahir que “si la investidura no és possible fins al gener, doncs serà al gener”. Tanmateix, segons el secretari d’organització del partit, que participa directament en les negociacions, seria “desitjable” que el govern es formés “al més aviat possible”, per als interessos d’Espanya i de Catalunya. D’altra banda, Salvador Illa va explicar que l’assistència del líder del PSOE al XIV Congrés del PSC, que se celebra aquest cap de setmana a Barcelona, no està “ni confirmada ni descartada”. L’última vegada que Sánchez va visitar el país va ser per visitar els policies espanyols ferits en les protestes posteriors a la sentència del Suprem, i no es va veure amb Torra, a qui no agafava el telèfon. Es tracta del congrés en què el PSC podria donar un cop de porta a la immersió lingüística.

Mentrestant, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, el republicà Alfred Bosch, va defensar que les negociacions sobre la investidura incloguin la situació dels presos polítics. “Només faltaria que no parléssim d’aquesta modalitat de repressió”, va observar en una entrevista a Ràdio 4. Vilalta va confirmar que aquesta qüestió ja s’ha plantejat, així com la de l’exili. ERC demana el final de la repressió i que els polítics surtin de la presó, segons Bosch, que va instar els socialistes a posar una proposta sobre la taula per fer-ho possible. En sintonia amb Vilalta, el conseller va demanar calma a Sánchez: “Que té pressa? Doncs tranquil. Això no serà ràpid.”

LES FRASES

És molt difícil que hi pugui haver una investidura abans de Nadal, amb les condicions actuals és pràcticament impossible
ERC no és aquí per negociar el peix al cove, sinó per aconseguir una solució democràtica
Marta Vilalta
Secretària general adjunta d’ERC
Si la investidura no és possible fins al gener, doncs serà al gener
Salvador Illa
Secretari d’Organització del PSC

El rei comença la tanda de consultes

El rei espanyol, Felip VI, iniciarà avui consultes en paral·lel a la negociació entre el PSOE i ERC per a la investidura, una roda que podria concloure en la proposta de Pedro Sánchez com a candidat però encara amb la incògnita de si el dirigent socialista disposarà de prou suports parlamentaris. La cap de files de Junts per Catalunya, Laura Borràs, sí que hi acudirà, a diferència d’ERC, que tradicionalment no hi va, i de la CUP. Tampoc no el visitaran ni EH Bildu ni el BNG. Serà la tercera vegada que el Borbó rep enguany els dirigents dels partits, en virtut de l’article 99 de la Constitució, a la recerca de consens al voltant d’algun candidat, després que, en les dues ocasions anteriors, no en sortís cap acord. Amb el congrés més fragmentat de la història, passaran pel Palau de La Zarzuela fins a divuit polítics designats pels seus grups parlamentaris, de menor a major representació. També serà la vuitena tanda que protagonitza Felip VI des que és monarca, ara fa cinc anys i mig. El seu pare, Joan Carles I, en va sumar deu, però en gairebé 39 anys de regnat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona