Política

Sánchez i Calvo no hauran de donar explicacions per la fugida de Joan Carles I

El PSOE, el PP i Vox van unir-se per tombar la petició de compareixença

La mesa del Congrés va al·legar que és “matèria aliena” al control parlamentari a l’executiu

Se n’escapa. El govern espanyol no haurà de donar explicacions sobre l’operació de fugida de Joan Carles de Borbó. El PSOE va sumar els seus vots als del PP i Vox i tots van imposar la seva majoria per tombar la petició de compareixença de Junts, ERC, la CUP, Bildu, Compromís, el BNG i Más País perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, i la seva vicepresidenta primera, Carmen Calvo, donessin explicacions sobre la implicació de l’executiu en la fugida de Joan Carles de Borbó, la destinació del qual, els Emirats Àrabs Units, la Casa Reial va trigar a fer-la pública dues setmanes després que l’antic cap d’estat i pare de l’actual, Felip VI, hagués anunciat que abandonava Espanya assetjat per les acusacions de corrupció i els casos judicials.

La mesa del Congrés, presidida per la socialista Meritxell Batet, es va escudar de nou darrere un escrit dels serveis jurídics de la cambra en què els lletrats estableixen la no admissió a tràmit de les dues peticions de compareixença perquè consideren que tracten sobre una “matèria aliena a la competència del govern”. Els representants de Podem van manifestar el seu desacord amb la decisió perquè consideren que l’executiu sí que ha de donar explicacions, “almenys” la vicepresidenta, i van votar a favor de la petició. Els grups sol·licitants pretenien que Sánchez i Calvo expliquessin en seu parlamentària “la informació” que tenia el govern sobre la sortida de l’emèrit i quin havia estat el seu suport al pla.

La comptabilitat de Podem, qüestionada

El fiscal del Tribunal de Comptes veu indicis de delicte en els comptes de Podem en les eleccions del 28-A del 2019, la qual cosa el portarà demanar a un fiscal de la justícia ordinària que revisi el cas per determinar si ha de ser dut als tribunals o no. Segons va avançar la cadena Ser, el fiscal en cap Miguel Ángel Torres Morato assenyala dos tipus de delictes, un de frau electoral i l’altre de falsedat en document mercantil, en un informe intern que ha remès a la sessió de judicialització del Tribunal de Comptes, pels serveis facturats a Neurona. El fiscal considera que el contracte amb aquesta consultora per un valor de 363.000 euros podria ser fictici, perquè en la documentació “no està suficientment acreditat” que els serveis facturats a Neurona fossin fets realment per la consultora i sospesa que el contracte va poder ser simulat.

El Tribunal de Comptes és l’òrgan fiscalitzador de l’Estat, al qual correspon l’estudi de les comptabilitats dels partits. La seva competència jurisdiccional es limita a la responsabilitat comptable, raó per la qual quan veu indicis de delicte ha de traslladar el cas a la justícia ordinària. La ministra Irene Montero va defensar els comptes de la formació i va instar la justícia a investigar tot el que calgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul