Política

Sánchez proposarà demà al consell de ministres concedir l’indult per als 9 presos polítics

El president espanyol en defensa la “utilitat de la mesura de gràcia per a la convivència” i assegura que “ni qüestionen ni revoquen” la sentència

Un assistent a l’acte ha interromput el president del govern espanyol per reclamar la independència com a solució al conflicte, criticar els indults i demanar l’amnistia

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat que aquest dimarts proposarà al consell de ministres l’indult per als nou presos polítics “condemnat en el judici del procés que avui estan en presó”. “Ho farem per la concòrdia”, ha assegurat només iniciar la conferència Retrobada, un projecte de futur per a tot Espanya en un acte al Liceu.

Precisament en aquest moment de l’anunci, ha estat interromput per un dels assistents a l’interior de Liceu, que amb una estelada i una bandera d’Arran Jovent ha reclamat la independència “com a única solució” i ha rebutjat els indults a favor de l’amnistia. Uns crits que han provocat el rebombori dins de la sala i han fet Sánchez variar una mica el discurs, assegurant que entén les diferents opinions que hi ha i ha reiterat el clam a la concòrdia per avançar cap a una solució.

“La confrontació no ha servit per resoldre cap problema. Volem reprendre el diàleg polític”, ha afirmat Sánchez per justificar els indults: “Per arribar a l’acord algú ha de fer el primer pas”. “Amb aquest gest traiem nou persones de la presó, però sumem milions i milions de persones per a la convivència”, ha assegurat. Però també ha avisat que amb aquest gest “esperem que es comprengui que no hi ha camins fora de la llei”, ha afirmat.

Sánchez ha assegurat que els indults són una mesura “necessària” que “ni qüestiona ni revoca la sentència ferma”. El president espanyol ha reconegut que hi ha cert “rebuig” a indultar aquests nou presos però ha assegurat que el govern espanyol prendrà la decisió “ara” per “obrir pas a la reconciliació i al retrobament”. “La raó fonamental dels indults que ens disposem a aprovar és la seva utilitat per a la convivència”, ha subratllat.

Sánchez ha exalçat la Constitució de 1978 com a exemple de la reconciliació entre espanyols després de la dictadura i ha demanat “atenir-s’hi”, ja que “fora de la lleialtat i de la legalitat democràtica no hi ha espai per a la política”. “No esperem que els qui defensen la independència canviïn les seves idees, però aspirem que es comprengui que no hi ha camí fora de la llei” ni tampoc “si s’atropella part de la societat”, com creu que va passar la tardor del 2017.

“Hem d’aconseguir, si no la unanimitat, la unió d’una gran part de la societat catalana i d’Espanya”, ha indicat, i per això veu necessari “recuperar el diàleg i la convivència amb els milions de catalans que se senten emocionalment lligats als dirigents que avui són a la presó”. “Podríem seguir així indefinidament, continuar amb el memorial de greuges i tornar als retrets”, ha plantejat, o bé “dedicar les energies a resoldre el problema”. “I això és el que el govern d’Espanya ha decidit: afrontar el problema i buscar la concòrdia”, ha sentenciat.

Sánchez ha reivindicat la “unitat dels pobles d’Espanya” tot i assumir “la diversitat territorial” de l’Estat i ha dit que no el concep sense Catalunya “com tampoc Catalunya es pot entendre sense Espanya”. “Hem escoltat amb massa freqüència invocar la ruptura” com a impulsor de millores, ha assegurat, però la seva proposta passa perquè “sigui la unió l’instrument del gran canvi social i econòmic que exigeix Catalunya, Espanya i Europa”.

Alguns fragments del discurs de Sánchez:

-“El govern ha optat per obrir pas a la reconciliació. Al retrobament. creiem que aquesta mesura de gràcia obrirà aquest camí. Ens donarà a tots la possibilitat de començar de nou i de fer-ho millor aquesta vegada”.

-“El moment és ara per múltiples raons, però fonamentalment per tres: En primer lloc, perquè ha conclòs la via judicial amb una sentència ferma del Tribunal Suprem als líder del Procés, conseqüència dels esdeveniment de setembre i octubre de 2017”

-“En segon lloc, perquè el govern està obligat a tramitar i donar resposta a peticions de gràcia formulades des de diversos àmbits de la societat civil”.

-“En tercer lloc, perquè el paisatge que ha deixat la pandèmia ens ha transformat. Ens ha recordat fins a quin punt ens necessitem els uns als altres. L’únic que queda per fer és recomençar.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona