Política

Objectiu: rearmar el 52%

Es compleix un any de la victòria independentista més gran en diputats i percentatge de vot però amb el full de ruta a l’aigüera

El president Aragonès mira d’apuntalar els ponts amb la CUP

El cap de govern aclarirà demà el seu capteniment sobre la resta del mandat

Rearmar és el terme bèl·lic triat pel president, Pere Aragonès, per descriure el que cal fer amb l’independentisme un any després de la victòria més gran en diputats i en percentatge de vot al Parlament. Transcorregut aquest temps des de les eleccions del 14 de febrer, què queda de la majoria del 52%? La victòria no ha servit per pactar un nou full de ruta ni per aclarir l’horitzó sobiranista. Al contrari, els partits que van investir Aragonès no han estat capaços de tirar endavant plegats la llei més important de l’any, que és la del pressupost, i el govern ha hagut de recórrer als comuns per evitar una pròrroga pressupostària. Els socis de govern de Junts per Catalunya van admetre aleshores que la majoria del 52% havia quedat “alterada”, “esquerdada” o “trencada”. I des de llavors va quedar enlaire la qüestió de confiança a què el president havia pactat amb la CUP que se sotmetria a mig mandat. El mateix Aragonès la va deixar aparcada.

Caldrà veure si en la conferència que té previst pronunciar demà per reconstruir la unitat apaivaga la incertesa al voltant de si el govern té possibilitats d’esgotar la legislatura. Els anticapitalistes reclamen al president que situï en l’horitzó polític un altre referèndum.

El cas és que els diferents membres del govern asseguren que l’executiu està unit, malgrat l’existència d’episodis de fricció al llarg del primer any de vida, com són les diferències dels socis sobre el suport als comptes de Pedro Sánchez, l’ampliació de l’aeroport del Prat, la taula de negociació del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, el restituït destituït major Josep Lluís Trapero, l’absència d’ERC al Consell per la República o el pressupost, per posar només alguns exemples. Diuen que són coses dels governs de coalició, i que a La Moncloa les diferències entre socialistes, podemites i comuns són més sagnants.

ERC i JxCat es miren permanentment de reüll en un context de repressió rampant, com la que ha deixat sense escó el cupaire Pau Juvillà per uns llaços grocs –que va desembocar en una aturada inèdita i infructuosa del Parlament– o la que portarà la consellera Natàlia Garriga a declarar pels preparatius de l’1-O el 14 de març.

Val a dir que la victòria del 14-F va ser històrica, i que el 52% es va assolir sumant-hi els vots de l’extraparlamentari Partit Demòcrata. Tanmateix, tal com recordava el conseller Jaume Giró en una entrevista recent a aquest diari, l’independentisme hi va perdre 640.000 vots. En la mateixa entrevista, Giró elogiava el tarannà del cap de l’oposició, Salvador Illa, i recordava que el govern s’ha d’entendre amb el PSC al Parlament, com ha fet amb la renovació de diversos càrrecs d’òrgans que depenen de la cambra.

Si Aragonès no s’afanya a rearmar l’independentisme, es trobarà unes eleccions municipals que sens dubte dificultaran la comesa. I tot això, a les envistes de les conseqüències que puguin tenir enguany les victòries del front internacional en matèria judicial.

ERC

Atrapats entre el diàleg i la repressió

E.A

ERC posa l’accent en el diàleg amb l’Estat per trobar una solució al conflicte i a la repressió que exerceixen els aparells judicials. Els resultats són més aviat escassos mentre el partit vol convertir-se en el pal de paller de l’independentisme apel·lant a projectes factibles i polítiques de segell republicà i al voltant d’una figura incontestable dins el partit, Pere Aragonès, el primer president republicà després de Companys.

PSC

Liderar l’oposició fins a la propera oportunitat

XAVIER MIRÓ

El PSC assoleix l’objectiu de guanyar i recuperar el lideratge de l’oposició. Encara que el discurs electoral del nou candidat Salvador Illa era trencar la majoria independentista i governar, l’aspiració real era tornar a ser la força més votada després que Ciutadans li hagués pres bona part de la base electoral. El 14-F recupera el lideratge precisament amb un discurs i formes –bilingüisme– dirigits al seu electorat espanyolista.

CUP

Amb la bandera del referèndum

E.A

La CUP va entrar al Parlament com la tercera pota de l’independentisme permetent les investidures de Borràs (Junts) i d’Aragonès (ERC). Però la manca de compliments de l’acord, el no al pressupost i la inhabilitació de Juvillà, deixen una CUP molt crítica amb els socis i enfocada en el referèndum i la cerca de suports europeus.

PP

El vot més poc útil

X.M

L’electorat alimentat per l’“A por ellos” compartit entre el PP, Cs i Vox, ha fet el salt natural. D’un PP corcat per la corrupció a Ciutadans, el 2017, i el 2021 a Vox, el genuí franquisme anticatalanista.

Cs

Devorats pel nou escenari

J.A

No hi ha espai per a tots a la dreta unionista i Cs manté el seu camí cap al “no-res” que va vaticinar l’expresident Torra el 2019. Perd 30 escons el 14-F i té una fuga de representants i electors que no cessa.

Vox

Irrupció de la ultradreta

X.M

Aquí també ha passat. L’extrema dreta de Vox ha irromput al Parlament com a quarta força política. I ha demostrat, amb l’ensorrada de Cs i el PP, que la dreta espanyola a Catalunya s’ha fet extrema.

En Comú Podem

Soci preferent i tríada de pressupostos

J.A

Si hi ha maror, peix en abundor. Els comuns han aprofitat les desavinences de l’executiu amb la CUP per convertir-se en soci preferent facilitant l’aprovació dels pressupostos, com el 2020. I ho van fer forçant ERC a tirar endavant els de Barcelona i completant la tríada pressupostària amb els republicans a l’Estat.

Junts

Dos homes forts al govern

E.B

L’espai que representa JxCat ha format part de tots els governs de la Generalitat restaurada llevat dels dos tripartits, però mai fins aquesta legislatura ho havia fet sense ocupar la presidència, ja que el 14-F va obtenir un escó menys que ERC. El partit viu amb el líder a l’exili pendent de la justícia europea, amb la presidenta del Parlament pendent de la justícia espanyola i amb dos homes forts al govern: Jordi Puigneró i Jaume Giró.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia