Política

PSIB, UM i Bloc enllesteixen un pacte després que Munar tanqui la porta al PP de Matas

L’executiva d’Unió Mallorquina (UM) va decidir ahir deixar de banda la proposta del Partit Popular (PP) de formar govern a les Balears, tot i considerar-la “assumible”, en paraules de la líder dels nacionalistes, Maria Antònia Munar. Munar va assegurar que el seu partit prefereix “continuar negociant” amb el Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) perquè el procés no sembli “una subhasta”.

Divendres de la setmana passada Jaume Matas es va reunir amb Munar per presentar-li una oferta de pacte que no ha convençut els membres de la formació nacionalista. La negativa de l’executiva dóna gairebé per tancat l’acord entre UM, el PSIB i el Bloc per Mallorca (coalició que inclou el Partit Socialista de Mallorca, Esquerra Unida, Els Verds i Esquerra Republicana), que continuen treballant en el repartiment de les àrees de gestió.

Munar comunicarà avui a Jaume Matas via telèfon la decisió d’UM de rebutjar l’oferta dels populars. Mentrestant, les negociacions entre les forces d’esquerra i les centristes estan molt “avançades”, va dir la cap del partit nacionalista. El diàleg es va desbloquejar gràcies a la decisió del PSIB d’augmentar de dues a tres les àrees de gestió de cada formació política en el Govern Balear, una exigència irrenunciable tant per al Bloc com per a UM.

Medi Ambient a UM
Així, el nou organigrama que s’ha proposat atorga a Unió Mallorquina les conselleries d’Esports i Joventut, Medi Ambient i Ports, i Turisme, que els socialistes han afegit en darrera instància per millorar la seva oferta.

El Bloc, d’altra banda, gestionarà, si res no canvia, els departaments de Comerç, Indústria i Energia, i Treball i Acció social. També reclama Educació i Cultura, però els socialistes no hi estan d’acord. Educació és una de les àrees conflictives de la negociació. El Bloc volia encarregar-se de la conselleria de Medi Ambient, una idea que compartia amb UM i que la coalició va haver d’oblidar. A canvi, demana Educació, àrea que es disputa amb el PSIB.

Una de les novetats més destacades del futur govern és que no tindrà vicepresidents. En un principi, la vicepresidència havia de ser per a Miquel Nadal, el candidat d’UM a l’alcaldia, que va rebutjar l’oferta per convertir-se en el portaveu municipal del seu partit. A més a més, Maria Antònia Munar podria ser nomenada presidenta del Parlament balear.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.