Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Ucraïna plora per l’escriptor Vakulenko, identificat entre les víctimes d’Izium

La policia regional de Khàrkiv ha confirmat que el cos ha estat trobat en una fossa comuna amb dues ferides de bala

Ucraïna està de dol per l’escriptor Volodímir Vakulenko, que va ser segrestat durant l’ocupació russa d’Izium, a la regió de Khàrkiv, i el cos de la qual ha estat trobat en una fossa comuna de la ciutat amb dues ferides de bala, segons s’ha sabut després d’identificar el seu cos.

Han passat gairebé tres mesos de l’alliberament d’Izium i continua revelant-se la identitat dels cadàvers que s’han localitzat. Les xarxes socials ucraïneses s’han inundat de missatges de condolença en memòria de Vakulenko, escriptor, traductor i poeta, conegut últimament pels seus llibres infantils.

La policia regional de Khàrkiv ha confirmat aquest dimecres que el cos de l’escriptor va ser trobat a Izium, la qual cosa va esfondrar les esperances que pogués estar pres a Rússia. Segons la policia, el seu cos va romandre sense rebre sepultura durant un mes prop del llogaret de Kapytolivka, pròxima a Izium, abans que els soldats russos ordenessin als vilatans que l’enterressin, ja el maig passat.

Izium es va convertir en l’epicentre d’intensos combats i bombardejos amb l’inici de la invasió. L’escriptor es va negar a fugir i es va refugiar a la seva casa, on vivia amb la seva mare i el seu fill, que pateix autisme. Ajudava als voluntaris per a la compra d’aliments i altres productes bàsics per a les tropes ucraïneses en la zona.

L’escriptor va documentar els esdeveniments tant en la seva pàgina de Facebook, on l’última publicació data del 3 de març, com en el seu diari. Va haver d’amagar el diari al jardí després de ser detingut el 23 de març per primera vegada al costat del seu fill. Va ser alliberat diverses hores després.

L’endemà va ser detingut de nou i portat per dos homes armats en un cotxe marcat amb la lletra “Z”, símbol identificatiu de les tropes russes. La seva mare va declarar als mitjans de comunicació ucraïnesos que no va tornar a saber res d’ell després i que les autoritats ocupants li van dir que no el tenien detingut.

Familiars, amics i periodistes ucraïnesos van investigar amb l’esperança d’esbrinar què li havia ocorregut. Es va creure que estava detingut per Rússia i fins i tot el seu nom va aparèixer en la campanya “Cadires buides” del club PEN Internacional, dedicada als escriptors en captivitat de tot el món.

La directora ucraïnesa del PEN club, Tetiana Teren, constreny al fet que es dugui a terme una recerca exhaustiva de l’ocorregut amb l’escriptor.

“Tots nosaltres, el món sencer, hem d’esbrinar com va morir Volodya. Els assassins han de ser revelats i portats davant la justícia”, ha escrit Teren en la seva pàgina de Facebook.

El seu diari, que va ser traslladat al Museu Literari de Khàrkiv, està sent desxifrat després de passar diversos mesos sota terra. Un petit fragment recuperat acaba amb les seves paraules: “Tot serà Ucraïna! Crec en la victòria!”.

Uns 2.000 cadàvers continuen sense identificar

Segons va rellevar el 10 de novembre la viceministra d’Assumptes Interns, Meri Akopyan, segueixen sense haver-se identificat a Ucraïna uns 2.000 cadàvers. Molts d’ells procedien de fosses comunes descobertes en Izium i altres territoris que havien estat ocupats temporalment per Rússia. Només en Izium s’han exhumat 447 cossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona