Política

política

L’independentisme comença la campanya a contracorrent

Les forces sobiranistes han de contrarestar en pocs dies els mals resultats de les municipals i el soroll abstencionista

Les enquestes apunten a un PSC que rendibilitza fort el vot útil de l’aposta a caixa o faixa de Pedro Sánchez

Els primers actes de campanya electoral han començat ja a les set de la tarda i s’aniran succeint al llarg del vespre i nit encara que els partits no puguin demanar el vot fins passada la mitjanit. Les forces independentistes comencen a contracorrent, amb una convocatòria anticipada per sorpresa de Pedro Sánchez pensada com una jugada a caixa o faixa per mobilitzar el votant d’esquerres amb el recurs clàssic de la por a un govern del PP, aquest cop amb l’afegit de l’extrema dreta de Vox. I l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió confirma que el càlcul beneficia de moment al PSC i de molt perquè tornaria a guanyar clarament les eleccions espanyoles a Catalunya amb fins a 18 diputats i faria retrocedir ERC entre 3 i 5 diputats –Junts no milloraria resultats i la CUP podria mantenir representació però també quedar-se fora del Congrés segons l’enquesta del CIS estatal. ERC en primer lloc però tampoc Junts i CUP no van obtenir uns bons resultats a les municipals i, a l’obstacle que els ha suposat històricament el vot útil al PSC en les espanyoles quan el PP té opcions clares d’arribar a la Moncloa, s’hi afegeix ara el soroll abstencionista entre part de les seves bases –només cal recordar l’intent fallit per part de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) de promoure l’abstenció en aquests comicis del 23 de juliol.

La marca Sumar, que substitueix Podem, de Díez no va tenir bons resultats a les municipals ni les enquestes li auguren a Catalunya A més de la renúncia de Jaume Asens a repetir de candidat, avui coneixíem que Sumar renuncia a diferenciar-se del PSOE en el conflicte de Catalunya i elimina el referèndum al programa electoral proposant com els socialistes que Catalunya voti l’acord entre governs que surti de la taula de diàleg.

El PP liderat per l’exCiutadans Martín Blanco es beneficiaria clarament de les bones expectatives del PP i de la no presentació de Ciutadans tot i que caldrà veure si els populars guanyen a Catalunya prou diputats com per arribar a la Moncloa. A Vox el CEO li dona un possible augment en diputats també.

“Humiliació nacional”

Republicans i PSC han donat inici a la campanya amb actes a les set de la tarda amb tots els pesos pesants. Als candidats Gabriel Rufián i Teresa Jordà els han acompanyat en un acte a Sants el president Aragonès i els màxims dirigents del partit, Oriol Junqueras i Marta Rovira.

El cap de llista, Rufián, ha alertat que una victòria socialista el 23-J seria “una humiliació nacional”. Segons ell, “la clau” d’aquestes eleccions no és donar-li la força al PSOE perquè “suposadament freni” la dreta –perquè, segons ell, “si pot” hi pactarà– sinó “obligar-lo” a buscar aliances amb les esquerres i els partits sobiranistes. “La clau és donar força a l’independentisme català i basc, és a dir, ERC i Bildu”, ha conclòs”, ha sentenciat. La número 2 de la candidatura, Jordà, ha carregat contra Sumar perquè cada vegada “s’assembla més” al PSOE i ha afegit que els socialistes, al seu torn, s’assemblen cada cop més al PP i aquests, a Vox. “A l’Estat, Sumar és restar”, ha resumit.

La candidata socialista Meritxell Batet s’ha estrenat a l’auditori AXA de Barcelona acompanyada de Salvador Illa, dels ministres Iceta i Sánchez i de l’alcalde Collboni. La fins ara presidenta del Congrés ha apel·lat al vot útil per “frenar el PP” el 23-J. “Que ningú es despisti, no és moment de buscar intermediaris”, ha advertit. També ha avisat que està en joc la continuïtat de les polítiques socials, de creixement econòmic i de la convivència a Catalunya i al conjunt d’Espanya. Segons ella, aquests comicis “van de triar entre dos models de país: si s’avança o es retrocedeix. Si anem cap endavant o tornem a la negror del passat”.

Junts ha donat el tret de sortida de la campanya al Poblenou, amb un acte amb la candidata Míriam Nogueras acompanyada del candidat al Senat, Antoni Castellà; dels candidats de Tarragona, Lleida i Girona, així com de la presidenta i el secretari general del partit, Laura Borràs i Jordi Turull. Nogueras ha demanat als independentistes “cansats i desanimats” que confiïn en la seva formació i s’ha compromès a no regalar cap vot. “Nosaltres no farem de palanganeros de cap govern espanyol”, ha assegurat. La candidata independentista ha recordat que “nosaltres no hem investit Sánchez ni hem dit sí a tot al PSOE a canvi de no se sap què. Ja n’hi ha prou de posar tots els partits independentistes al mateix sac”.

La CUP ha arrencat la cursa electoral a la plaça Eivissa d’Horta, on el cap de llista per Barcelona, Albert Botran, ha assegurat que la formació es presenta a les eleccions generals per defensar la llengua, el repartiment de la riquesa, la transició ecosocial, el feminisme, el col·lectiu LGTBI i els drets de les persones migrades i per “ plantar cara a la dreta i a l’extrema dreta i també a les polítiques del PSOE”. Botran ha criticat les “males polítiques” del PSC i ha denunciat el seu “negacionisme climàtic a l’alçada de PP i de Vox” amb la defensa de l’ampliació de l’aeroport i l’autovia B-40 entre Terrassa i Sabadell. També ha lamentat “l’importantíssim pas enrere” dels comuns en afegir-se a la candidatura “centralista” de Sumar. Botran ha assenyalat que amb les declaracions d’aquest dijous Yolanda Díaz, assegurant que el referèndum “no està damunt la taula”, ha “enterrat definitivament” una proposta que era “una de les banderes de Podem” i que “els va fer guanyar dues eleccions al Congrés”.

La candidat de Sumar-En Comú Podem per Barcelona al Congrés, Aina Vidal, ha defensat que Sumar “ha obert el camí de la remuntada” per evitar la victòria que les enquestes atorguen a la dreta i la ultradreta. Vidal ha reivindicat que “cada escó de Sumar és un escó menys per la dreta” que “odia els catalans, la cultura, els drets LGTBI, la pujada del salari mínim, la reforma laboral dels contractes indefinits i els impostos a les grans fortunes”. En la seva opinió, “defensar Catalunya és entendre que l’adversari és Vox i el PP, no Yolanda Díaz”. “Defensar Catalunya és que hi hagi un govern d’esquerres a l’Estat que ens miri, dialogui i ens permeti seguir avançant”, ha dit des de la Rambla Nova de Tarragona.

El cap de llista del PP al Congrés per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha reivindicat els populars com els que poden “posar fi al mercadeig de drets” que creu que estan protagonitzat el PSOE i els partits independentistes. Ho ha dit al míting d’obertura de campanya del Partit Popular a Castelldefels, al qual ha assistit el president de la formació, Alberto Núñez Feijóo.

El candidat del PDeCAT, Ramon Montañola, ha obert la campanya del 23-J reivindicant CiU i la política de “la puta i la ramoneta” que practicava la federació nacionalista. “És bastant millor” que la “política del no-res” del procés, ha opinat. Montañola ha centrat bona part del seu discurs des dels Jardins Centrals de Barcelona en carregar contra l’independentisme i ha insitit que és “tot fum” i que “el procés ha acabat”. El candidat ha defensat que el PDeCAT és un partit “catalanista” que es presenta per defensar “els interessos de tots els catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia