Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Les pèrdues russes en Avdiivka amenacen amb soscavar les seves capacitats ofensives a l’hivern

Moscou està enviant forces addicionals per a compensar les grans pèrdues de personal i mantenir la capacitat del seu exèrcit per a sostenir el seu esforç ofensiu

Les tropes russes es reagrupen per a preparar un tercer assalt contra Avdiivka, on intenten prendre al nord un runam i una línia ferroviària a un gran cost en pèrdues humanes i equip bèl·lic, la qual cosa amenaça de soscavar les seves capacitats ofensives de cara a l’hivern.

Mentrestant, a Ucraïna dones i altres familiars de soldats ucraïnesos que combaten en el front han demanat aquest divendres amb concentracions a Kíiv, Odessa i altres ciutats del país que se’ls permeti desmobilitzar-se després de 18 mesos de servei. “Ha arribat el temps d’uns altres”, deia una de les pancartes. “Els soldats també es cansen”, s’afirmava en una altra. “La victòria és responsabilitat de tots”, resava un tercer cartell en la capital.

En el front oriental els soldats s’enfronten a bombardejos russos dia i nit als voltants d’Avdiivka, mentre intenten avançar en Bakhmut.

En direcció nord-oriental repel·leixen l’ofensiva russa en Kupiansk, a la província de Khàrkiv i en el sud mantenen la seva contraofensiva a Zaporíjia i lluiten per ampliar la seva presència en el costat ocupat de Kherson després de creuar en alguns punts el riu Dniéper.

El comandant en cap de les Forces Armades d’Ucraïna, Valeri Zaluzhni, es va reunir la vespra amb el comandant de les Forces Armades dels EUA per a Europa, Christopher Cavoli, i el cap de l’Estat Major de les Forces Armades britàniques, Tony Radakin.

Amb ells va analitzar la situació en les direccions més difícils del camp de batalla i les necessitats ucraïneses quant a munició, drons i equip militar.

Precisament el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha reiterat avui al president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que el conflicte entre Israel i el moviment islamista palestí Hamàs no canviarà el “compromís indestructible” amb Ucraïna.

Zelenski ha dit avui a Sunak que Rússia ha perdut un nombre de soldats equivalent a una brigada en la seva ofensiva sobre la ciutat oriental pròxima a l’ocupada capital regional de Donetsk.

En el terreny, el punt més calent actualment es troba en Avdiivka, on l’exèrcit rus “pot estar reagrupant-se per a nous grans assalts mecanitzats” com ho va fer entre el primer gran atac el 10 d’octubre i el segon entre el 19 i 20 d’octubre, segons l’Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW).

Rússia ha enviat a la localitat forces addicionals per a compensar les grans pèrdues de personal i mantenir la capacitat de l’Exèrcit rus de sostenir el seu esforç ofensiu.

El mandatari ucraïnès sosté que les tropes ucraïneses “estan detenint” els intents d’avançar russos i infligeixen “a l’enemic baixes significatives que equivalen almenys una brigada”, és a dir entre 3.000 i 5.000 soldats.

A més, Kíev ha afirmat aquesta setmana que les Forces Armades russes han perdut 400 vehicles blindats des del 10 d’octubre prop d’Avdiivka i Márinka, a l’oest de la ciutat de Donetsk.

Les imatges satel·litàries han confirmat la pèrdua d’almenys 109 vehicles militars, principalment blindats i tancs, prop d’Avdiivka entre el 10 i el 20 d’octubre.

“Les grans pèrdues d’equips russos al voltant d’Avdiivka probablement soscavaran les capacitats ofensives russes a llarg termini”, ha assenyalat l’ISW en la seva anàlisi bèl·lica d’aquest divendres.

Els analistes del centre d’estudis estatunidenc recorden que les pèrdues i l’escassetat generalitzades d’equips russos en el primer any de la guerra van limitar la capacitat de Rússia per a dur a terme una ofensiva mecanitzada efectiva durant l’hivern passat.

Famós és el fracàs que van sofrir les tropes russes en el seu assalt entre gener i febrer de 2023 a Vugledar, on Ucraïna va assegurar haver destruït almenys 130 tancs i vehicles blindats.

Malgrat tot, les tropes russes, que ataquen des de tres flancs, avancen gradualment al nord i nord-oest de Avdiivka, especialment en el seu intent de prendre una línia ferroviària prop de Stepove i el gran runam conegut com “Terrikon” al costat de la planta de coc i química de la primera ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Per Paneque i Romero (PSC) ara es tria o estabilitat o soroll i confrontació

PALAFRUGELL
política

La policia diu que no pot localitzar Puigdemont en plena campanya

barcelona
turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El PPE es nega a signar una declaració que rebutja “normalitzar” l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Vergés presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona