Política

Montilla i Mas eviten enfrontar-se pels casos de corrupció en el debat parlamentari

Els membres el tripartit i CiU prefereixen centrar el debat en la crisi econòmia. El PP i C's demanen una comissió d'investigació i el president respon als populars que per exigir cal tenir credibilitat

El president de la Generalitat, José Montilla, i el líder de CiU, Artur Mas, han evitat avui enfrontar-se pels casos de corrupció en la sessió de control del ple del Parlament. Aquest pacte tàcit de no agressió ha estat seguit també per ERC i ICV-EUiA. Només el  PP i Ciutadans han abordat el tema i han reclamat una comissió parlamentària d'investigació sobre els fets.

El govern tripartit i el principal partit de l'oposició han defugit l'afer de les nou detencions practicades en una operació dirigida pel jutge Baltasar Garzón, entre elles la de  l'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i les de dos exalts càrrecs de CiU, Lluís Prenafeta i Macià Alavedra.

Montilla només ha reiterat alguns arguments ja comunicats aquest matí en una compareixença i ha llançat algunes crítiques contra els populars, després que el president de C's, Albert Rivera, i el president del grup del PPC al Parlament, Daniel Sirera, hagin estat els dos únics dirigents que han polemitzat amb el president català pel cas de Santa Coloma.

Pel que fa a CiU, Artur Mas fins i tot ha cedit la sessió de control al portaveu parlamentari de la federació, Oriol Pujol, que, igual que Daniel Pi (ICV-EUiA) i Joan Puigcercós (ERC), ha decidit centrar el debat parlamentari en la crisi econòmica i la situació que viuen les Terres de l'Ebre arran de l'anunci de Lear de tancar la seva fàbrica de Roquetes (Baix Ebre).

Però tant Sirera com Rivera han demanat una comissió d'investigació al Parlament i han lamentat el paper no tan sols dels socialistes, sinó també dels convergents, que han titllat de "no transparent".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat a Montilla que "no paralitzi" una investigació parlamentària per casos com el del Palau de la Música o el de corrupció urbanística, a l'hora que ha qualificat d'"increïble" que, per contra, el president "culpi els altres" d'anar en contra de l'Estat de dret.

De la seva banda, el dirigent popular Daniel Sirera ha demanat que, més enllà de respectar la presumpció d'innocència dels detinguts i els processos judicials, ha assegurat que "encara es poden fer més coses", i ha recordat que Catalunya disposa de mecanismes com la Sindicatura de Comptes, l'Oficina Antifrau i les comissions parlamentàries d'investigació.

"No és edificant que vostè i CiU es neguin sistemàticament a posar en marxa comissions d'investigació", ha lamentat Sirera, que ha suggerit a Montilla que "canviï les lleis" que faci falta i "convoqui" tots els partits i les entitats municipalistes per treballar amb més fermesa contra la corrupció.

Montilla s'ha centrat, en la seva primera intervenció, a llegir de nou, parcialment, la declaració ja realitzada al matí davant els mitjans de comunicació, i ha reiterat la "comprensible alarma social" que hi ha a Catalunya. També ha expressat la seva confiança en la justícia i els mecanismes de l'Estat de dret i ha tornat a demanar confiança en les institucions.

En la seva rèplica al PPC, Montilla ha criticat als populars que reclamin una comissió d'investigació quan ni a València ni a Madrid han fet el mateix davant els casos Gürtel o de presumpte espionatge. "Per predicar cal tenir credibilitat", ha etzibat Montilla a Sirera.

Des de les files del tripartit també s'ha defugit pràcticament el tema: el líder d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha dedicat a parlar de la crisi i els problemes a les Terres de l'Ebre, de la mateixa manera que l'ecosocialista Daniel Pi, encara que aquest últim, en una breu introducció en la seva intervenció, ha deixat clar que casos com els que estan succeint "deterioren la relació entre la política i la ciutadania".

Mas no ha volgut sortir avui a la sessió de control i ha cedit el testimoni al portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, que ha volgut deixar de banda la "rabiosa actualitat" perquè, en nom de la "credibilitat" del seu grup, creia que avui havia de centrar-se en temes importants com la crisi econòmica i el tancament de Lear.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un pont nou, una zona verda i 370 habitatges entre el Mas Xirgu i el nou Trueta

GIRONA
iran

Cinc conservadors i un reformista, candidats en les presidencials iranianes

barcelona
guerra a europa

Bombarders russos sobrevolen pel Bàltic i els mars de Barentsz i Noruega

barcelona
política

Josep Rull, escollit president del Parlament

barcelona
política

La mesa constitutiva del Parlament permet el vot delegat dels exiliats

barcelona
guerra a gaza

Blinken diu que la treva és l’única forma perquè no hi hagi més morts civils a Gaza

barcelona
GIRONA

Laia Cañigueral deixa el càrrec de delegada del Govern

GIRONA
Política

En marxa el ple de constitució del Parlament

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz deixa el lideratge de Sumar després de la patacada a les europees

barcelona