Política

El PSC i Alternativa lluiten per dominar el nou escenari

El 2007, amb el pas de 14 a 17 regidors, els socialistes van tancar 16 anys de govern dels independents gràcies als pactes. Totes dues formacions confien en el seu llegat per imposar-se i establir el seu model

Castellbisbal ha experimentat un dels creixements demogràfics recents més importants al Vallès Occidental. La població, en 20 anys, ha passat de tenir menys de 5.000 habitants a superar els 12.000, cosa que no només ha suposat canvis en l'estructura sociocultural, sinó també en els condicionants electorals. En els comicis del 2007, el consistori va passar de tenir 14 regidors a 17, i aquest factor va coincidir amb l'accés del PSC a l'alcaldia. Alternativa per Castellbisbal, que acabava d'encadenar 16 anys consecutius com la principal força, va perdre més de 900 vots i, per aquest motiu, va quedar un edil per sota. Tot i això, no va ser fins a la materialització dels pactes que no es va fer efectiva la victòria socialista. La candidatura de Dolors Conde va obtenir el suport de Transparència per Castellbisbal –una escissió de CiU– i d'ERC, mentre que Alternativa es va quedar a l'oposició amb Convergència i Unió, amb la qual havia arribat a un acord. Tot plegat, un escenari prou ajustat perquè qualsevol resultat sigui possible, i on el llegat de les dues forces majoritàries pot resultar decisiu de la mateixa manera.

Alternativa per Castellbisbal presenta una estructura molt renovada, encapçalada per Mònica Pidelaserra, però continua fidel als seus principis fundacionals. D'estructura assembleària, el seu èxit va ser font d'inspiració per als membres de les Candidatures Alternatives del Vallès. La seva fórmula és clara: intentar acostar al màxim la política als ciutadans; i la seva estratègia electoral també: intentar no repetir els mateixos errors que el 2007. “Qualsevol persona el dia abans hauria assegurat que guanyàvem”, reconeix l'anterior candidat de la formació, Joan Comellas, que té clar que “una alta participació” els pot beneficiar.

Pel que fa al PSC, arriba a les eleccions amb les obres dels últims quatre anys com a principal aval, entre les quals destaca el lideratge per reactivar l'enllaç entre l'A-2 i l'AP-7, la construcció de casals per a la gent gran i en dues de les urbanitzacions, i l'elevat estat de materialització dels projectes d'ampliació del CAP i de creació d'un institut escola. Aquest últim punt pot ser dels que generin més debat perquè, tot i estar-hi “totalment a favor”, Pidelaserra censura el fet que s'hagin avançat els diners: “Tots dos projectes depenen de la Generalitat i, abans de fer-hi una inversió, s'haurien d'haver resolt dubtes com fins a quin punt pot afectar la retallada sanitària o quin serà el model educatiu que s'imposarà.” De la seva banda, Conde està convençuda que la població sabrà valorar l'esforç perquè “Castellbisbal no es pot permetre que els serveis segueixin estant saturats”. A més, no creu que el govern de la Generalitat acabi posant impediments perquè “de la mateixa manera que a l'hospital Vicenç Ferrer, ha de tenir clar que les inversions són a cost zero”.

LES CLAUS
Les urbanitzacions.
El govern ha construït casals cívics a Costablanca i Can Santeugini, i s'espera una forta adhesió cap al PSC. Tot i això, Alternativa confia en la tasca que hi desenvoluparà en campanya i en la seva política d'integrar les urbanitzacions al poble.
El paper d'ERC i del PP.
El vot de l'únic regidor d'Esquerra, Antoni Ferrero, va ser clau perquè Conde fos investida. El quart tinent d'alcalde, però, acabarà el mandat com a regidor no adscrit, després de diferències amb el partit, precisament, pel desenvolupament del pacte. Caldrà veure si la nova llista obté representació o bé si entra al consistori el PP, que el 2007 es va quedar a tocar.
CiU i Transparència.
La revelació de les últimes eleccions va ser Transparència per Castellbisbal, que, amb els seus dos regidors, ha participat activament en la gestió del govern municipal. La seva irrupció, gestada a última hora, va restar una porció de suport a CiU, que en aquests comicis confia a recuperar una part del seu electorat. Són forces que poden desequilibrar la balança.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.