Zapatero visualitza la reconciliació amb Montilla després d'un any de distanciament

El president espanyol promet que complirà amb Catalunya amb un finançament «just» i crida a derrotar la dreta el 7-J

En el pavelló de la Mar Bella, davant d'unes 5.000 persones, José Luis Rodríguez Zapatero va voler girar full en les diferències que els governs espanyols i català han mantingut aquest últim any, sobretot després que s'incomplís el termini estatutari del finançament, el 9 d'agost passat. La d'ahir va ser una intervenció plena de picades d'ullet cap a Catalunya –«me'n sento orgullós», «aquesta ciutat m'agrada tant com el Barça»– i cap al president de la Generalitat. Amb Montilla, Rodríguez Zapatero es va comprometre a treballar «colze amb colze» i li va garantir el seu suport «com un militant més del PSC» en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. «Aquí em tindreu sempre treballant per Catalunya i pel PSC i per aquest poble que tant admiro», va proclamar el president espanyol, que va acabar el seu discurs amb un significatiu Visca Catalunya!».

El president de la Generalitat, que l'havia precedit, també va modular la duresa del discurs dels últims temps. Si bé li va recordar que entre les coses que comparteixen hi ha «l'obligació» de complir amb l'Estatut i el va urgir a tancar el finançament –«és de justícia»–, Montilla va donar per «segur» que hi haurà pacte. Un acord que Rodríguez Zapatero va garantir que serà «just» i «el millor de la història de Catalunya». El president espanyol va reptar el PP de Mariano Rajoy a donar-li suport un cop es tanqui, en comptes de dir «que tots els diners se'ls emporta Catalunya». En una reunió amb empresaris al Cercle d'Economia, prèvia al míting, havia situat el pacte «molt a prop» i va mantenir que abans del 15 de juliol se celebrarà el Consell de Política Fiscal i Financera que l'hauria de certificar.

Catalunya, clau

L'escenificació de la reconciliació dels dos presidents es produïa quan falten tres dies de la prova europea del 7-J. Zapatero va llançar un missatge molt clar: «Si Catalunya vota, guanyem els progressistes» i «Catalunya és l'empenta del projecte socialista». Les crides del president espanyol i el de la Generalitat van anar en una mateixa línia: a esperonar el vot d'un electorat, el dels progressistes, que segons les enquestes està menys mobilitzat que el del PP. I, per fer-ho, res millor que centrar els atacs a uns populars que, segons el president espanyol, en plena crisi «volen que les coses vagin pitjor» per mirar d'avançar el PSOE en la propera cursa electoral a La Moncloa.

En el míting també hi va participar la candidata del PSC, Maria Badia, de qui els dos presidents van destacar que és l'única cap de cartell que va donar suport a l'Estatut i a la Constitució Europea. Badia, presentada per l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, també va fer una crida a derrotar a les urnes una dreta «a qui no interessa Europa».

Amb el seu vídeo de «gladiator»

I van aparèixer a la pantalla els gladiadors. El PSC va fer ahir la seva versió del famós vídeo que Josep Guardiola va passar als jugadors del Barça abans de la final de la Champions per motivar-los. La mà de Russell Crowe tocant les espigues de blat obria pas a la particular revisió de poc més de set minuts en què, igual que els del Barça, sortien tots els gladiadors dels socialistes, encarnats per José Luis Rodríguez Zapatero, José Montilla, Felipe González, Carme Chacón, Jordi Hereu... I la música, idèntica. Al final, aplaudiments. Falta veure si el muntatge donarà el mateix resultat el 7 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona