Política

Mas insta a mantenir-se com el partit de “la gran majoria dels catalans”

El nou president de CDC defensa que Catalunya tingui estructures que la facin viable com a país

L'informe de gestió s'aprova gairebé per unanimitat

Artur Mas va acomiadar-se ahir de dotze anys (2000-2012) al capdavant de la secretaria general de CDC. El congrés va votar que deixi el màxim càrrec executiu del partit a les mans d'Oriol Pujol i en la presidència de la formació. L'adéu de Mas va anar acompanyat d'una crida a fer que la formació continuï sent la gran aglutinadora de sensibilitats polítiques diverses. El pal de paller, com en deia Jordi Pujol, o la Casa Gran, en llenguatge convergent més contemporani. “CDC és, vol ser i ha de ser el partit de la gran majoria dels catalans i hem de fer les coses de manera que la gran majoria les entengui.”

La proclama de Mas, prèvia a la incorporació de les esmenes que fixen el rumb de CDC cap a l'estat propi, és una apel·lació a sumar el màxim de complicitats a la transició nacional que el partit dóna per iniciada i que, des d'ahir, té un horitzó una mica més concret en el full de ruta convergent. “Volem que en aquest viatge a Ítaca ens acompanyin la gran majoria dels catalans”, resumia Mas recorrent, de nou, a una metàfora marítima. Mas va emplaçar els seus a no tenir por que els titllin de “tous” o “ambigus” i els va recordar que ells, a diferència d'altres, no aspiren a “aglutinar minories”.

La mateixa setmana en què s'ha reunit amb el president de l'eurocambra, i recuperant la vella idea dels Estats Units d'Europa, secundada per Martin Schulz, Mas creu que “Catalunya serà com Massachusetts” per extensió, desenvolupament o indústria. Al fil de la intervenció de Jordi Pujol, divendres, Mas va defensar que Catalunya “té dret a tenir aquelles estructures i poder per garantir la supervivència del país, de l'estat del benestar i el nostre futur”, i va demanar a CDC que es prepari per a “uns temps en què caldrà tornar-se-la a jugar”.

Dins la UE

Felip Puig va anar un pas més enllà. En el balanç del conseller d'Interior del seu mandat com a secretari general adjunt de CDC van abundar les referències sobiranistes. Puig va proclamar que s'han “d'aconseguir estructures d'estat propi en el marc d'una Europa a què ja pertanyem”. En fer el discurs amb què va formalitzar la seva passa enrere des de la primera línia del partit, Puig es va endur una ovació de l'auditori. Els congressistes també van retre un homenatge en forma d'aplaudiments a Lluís Corominas, nou vicesecretari de coordinació institucional, que deixa el control del territori després de dotze anys.

La travessia del desert

L'informe de gestió de la direcció sortint es va aprovar gairebé per unanimitat (1.630 vots a favor i un en contra). Es va convertir en un balanç dels dotze anys de Mas al capdavant de la nau de CDC. Amb una conclusió: la travessia del desert que va haver de fer el partit mentre va ser a l'oposició el va enfortir i va refermar els seus valors. “Érem soldats derrotats al servei d'una causa invencible que es deia i es diu Catalunya”, va definir Mas, tot recordant que molts els donaven per morts fora del govern. “El nucli dur, que és el conjunt del partit i no el pinyol, va salvar Convergència”, va proclamar Mas.

LES FRASES DE MAS

No som un partit al servei de determinades minories, aspirem a representar la gran majoria dels catalans
Nosaltres també tenim dret a tenir estructures i poder que ens permetin garantir la supervivència del nostre país
El nucli dur del partit és el que va salvar CDC. Érem soldats derrotats al servei d'una causa invencible que es deia i es diu Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona