Política

Els conservadors arrasen i recuperen el poder al Japó

L'electorat castiga l'actual govern de Yoshihiko Noda en les eleccions

Shinzo Abe serà el proper cap de l'executiu

El Partit Liberal Democràtic (PLD), liderat per l'exprimer ministre Shinzo Abe, va aconseguir ahir una aclaparadora victòria a les eleccions de la Cambra de Representants japonesa. Abe, que serà el proper cap de l'executiu, ja va anunciar ahir a la nit que formarà govern amb la formació pacifista Nou Komeito, aliada habitual del PLD. El tàndem gaudirà d'una còmoda majoria absoluta a la cambra baixa de la Dieta, amb més de tres-cents seients del total de 480 que té l'arc parlamentari. El resultat suposa el retorn al poder dels conservadors, que van governar de manera quasi ininterrompuda el Japó durant més de cinquanta anys, fins a la seva derrota el 2009.

Els japonesos van castigar durament a les urnes el Partit Democràtic Japonès (PDJ), que després de tres anys al govern no ha estat capaç de reactivar l'economia del país i ha incomplert diverses promeses electorals. El PDJ va perdre ahir més de dos-cents diputats, i el cap de la formació i primer ministre sortint, Yoshihiko Noda, va presentar la dimissió. El nacionalista Partit de la Restauració del Japó, fundat fa pocs mesos per l'alcalde d'Osaka, Toru Hashimoto, serà la tercera major formació a la cambra baixa, amb poc més de cinquanta parlamentaris.

Abe va subratllar la necessitat de reforçar els lligams diplomàtics amb els Estats Units, però també va garantir que treballarà per mantenir bones relacions amb la Xina i altres països. Pel que fa a l'economia, el PLD ha promès durant la campanya lluitar contra la deflació dels preus, augmentar la despesa pública i facilitar l'accés al crèdit per estimular el consum entre els ciutadans.

A diferència d'altres partits, els conservadors han defensat la necessitat de mantenir obertes les diverses plantes nuclears del país. El govern del PDJ havia posat en marxa un pla per clausurar totes les centrals nuclears en un període de vint anys, arran del desastre de Fukushima el març del 2011.

El proper primer ministre és percebut com un falcó de l'ala més conservadora del PLD i prové d'un llinatge familiar estretament lligat a la política japonesa. Abe va ser primer ministre entre el 2006 i el 2007, però va dimitir per problemes de salut.

LA XIFRA

480
és
el nombre de parlamentaris que té la cambra baixa japonesa i que han estat elegits en els comicis.

LA DATA

16.11.12
el primer ministre
japonès, Yoshihiko Noda, va dissoldre la cambra baixa i va convocar eleccions parlamentàries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat