Política

L'ANC vol data per a la consulta l'endemà de la Via Catalana

L'entitat demana per escrit a Mas i al govern la participació en la cadena

Espera que president, consellers i l'alcalde Trias integrin el tram de la plaça de Sant Jaume, i els diputats, el del Parlament

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) insisteix que cal concretar la data i la pregunta de la consulta sobiranista com més aviat millor. La presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, va persistir ahir en l'assumpte i va expressar un desig en declaracions a Rac-1: que la concreció arribi l'endemà de la Via Catalana, la cadena humana que l'entitat organitzarà l'Onze de Setembre per demanar la independència. “Ens agradaria que l'endemà de la Via Catalana es convoqués la consulta”, va dir.

La proximitat de la data no fa preveure que el seu desig s'acompleixi, però Forcadell va insistir que cal posar fi a l'actual “indefinició” en aquests punts, que, segons va argumentar, “no afavoreix ningú”. A més, va recordar que l'assemblea posa com a data límit per a la consulta el 31 de maig del 2014, un termini que no sembla coincidir amb els plans del govern. Tant CDC com la crossa de l'executiu, ERC, l'han situat en el segon semestre de l'any vinent, i Unió, el tercer en discòrdia, de pressa per fer-la, no en té.

L'assemblea, a més, ha enviat una carta al president Artur Mas per demanar-li formalment la participació en la cadena, i ha lliurat missives en el mateix sentit a la presidenta del Parlament, la socialcristiana Núria de Gispert, i a l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ja ha confirmat l'assistència. A més, en alguns casos també per carta i en d'altres per correu electrònic, ha demanat la participació als consellers i directors generals del govern, i a tots els diputats –al Parlament, el Congrés i el Parlament Europeu–, senadors i regidors barcelonins de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP.

L'entitat ha guardat trams concrets de la Via Catalana perquè siguin ocupats pels càrrecs electes. Mas, si hi participés, i els consellers i alts càrrecs del govern que s'hi apuntin, així com Trias i la resta d'edils barcelonins, està previst que siguin les baules de la cadena al pas per la plaça de Sant Jaume, on hi ha l'Ajuntament de Barcelona i el Palau de la Generalitat. I, als diputats i senadors, se'ls guarda lloc al tram que travessarà el parc de la Ciutadella, al davant del Parlament.

El govern té previst decidir dimarts, en la primera reunió postvacances del Consell Executiu, si participa o no en la cadena, i també, si s'escau, quins consellers hi van i quins no, tot i que el més probable és que això es deixi a discreció de cada un, com ahir va informar El Punt Avui. Els consellers Felip Puig, Ferran Mascarell i Germà Gordó ja han mostrat la seva predisposició a assistir-hi. En canvi, tant Mas com la vicepresidenta Joana Ortega podrien emparar-se en el seu paper institucional per no anar-hi, segons les fonts governamentals consultades, tot i que Mas hi donaria suport sense ser-hi, com va fer amb la manifestació de la darrera Diada. Al seu torn, el titular d'Interior, el també president del consell nacional d'Unió, Ramon Espadaler, ja s'ha descartat amb l'argument que haurà d'encapçalar el dispositiu policial i de trànsit, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, també va insinuar ahir que no podrà ser-hi perquè el seu lloc –va dir– serà al centre d'emergències mèdiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.