Política

Dret a mesa o a l'esquitllada

Una jove amb síndrome de Down es guanya als tribunals el dret a ser suplent de vocal en una mesa electoral a Toledo

Un aficionat de l'Atlético apel·la als drets humans per absentar-se i acudir a la final de Champions a Lisboa

La carta que comunica l'elecció per a una mesa electoral es pot convertir en una benedicció per a l'elegit, si aquest està a l'atur o no té cap compromís i així pot cobrar 60 euros en diumenge per dotze hores de feina, o bé en una condemna per a qui treballa i aleshores ha de justificar que no pot desatendre l'ofici (sobretot els policies i els periodistes). Davant la cita europea amb les urnes el 25-M, però, una jove de 28 anys, Isabel García Sánchez-Escalonilla, té un lloc de treball i alhora ha combatut als tribunals per no ser exclosa del procés electoral i poder ser citada com a suplent de segon vocal en una mesa de Fuensalida (Toledo).

El jutjat de primera instància número 2 de Torrijos havia dictat la incapacitat per a l'exercici del dret al sufragi d'Isabel, perquè té síndrome de Down i era considerada dependent dels pares, Charo i Miguel. Però ni ella ni els seus pares es van conformar amb la sentència. En vigílies de l'obertura de les urnes, l'audiència provincial de Toledo ha revocat la seva inhabilitació per al dret al sufragi i l'ha deixat “sense efecte”. Així que Isabel García, que treballa al servei de capacitació Cecap a Toledo i a l'equip de digitalització documental de la fundació Ciies, no només votarà diumenge sinó que potser haurà de supervisar una de les meses de Fuensalida. En la sentència, l'audiència de Toledo sosté que, tot i ser dependent de la família “en l'esfera econòmica i patrimonial, s'estima que és innecessària la privació expressa del dret al sufragi en considerar que la citada persona ha assolit uns nivells d'aprenentatge, obtenint fins i tot el títol de batxiller, que l'habiliten per al desenvolupament autònom”.

La lluita de la jove per no ser exclosa del 25-M contrasta amb l'onada d'esquitllades que hi ha a Madrid, una ciutat absorbida per la final de Champions que es jugarà dissabte a Lisboa entre el Real Madrid i l'Atlético. Segons Europa Press, la junta electoral de la zona de Madrid ha estimat 4.986 peticions per no acudir a les meses electorals. Com que 26.000 censats són cridats per compondre les 2.894 meses de Madrid, la realitat és que gairebé un 20% dels citats han presentat una sol·licitud per lliurar-se d'una mesa. Per ara, els deslliurats d'acord amb el que estipula la Loreg del 2011 són 296. Segons la versió oficial de la junta de la zona, els que al·leguen com a motiu el viatge a Lisboa per la final de Champions són una minoria i les excuses van des de casaments fins a l'emigració forçada a la recerca d'una feina. Entre la minoria, però, un dels herois venerats a la capital és José Antonio Hernáez, aficionat de l'Atlético, que ha rebut l'aval de la junta electoral per absentar-se d'una mesa i que ho ha fet invocant els articles 12 i 13 de la declaració de drets humans... a més dels quaranta anys que han passat des que l'Atlético va disputar l'última final de la copa d'Europa. En el cas de la jove que ha conquerit el dret a votar i a ser vocal sense apel·lar als drets humans, els seus pares avisen que diumenge ella hi acudirà “molt d'hora” per si ha de rellevar el titular. El seu nom és Isabel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur