Successos

estats units

Salman Rushdie, atacat sobre l’escenari durant un acte als EUA

L’escriptor ha estat evacuat en helicòpter a un hospital i està sent operat després de rebre una punyalada al coll i una altra a l'abdomen

Han identificat l'agressor, un home de 24 anys de nom Hadi Matar, però no ha transcendit el mòbil

L'agressor de l'escriptor Salman Rushdie és un home de 24 anys de nom Hadi Matar, que continua detingut, segons han explicat fonts policials de l'estat de Nova York, De moment, la font policial diu que no tenen indicis de les motivacions de l'apunyalament. Matar ha clavat com a mínim dues ganivetades a Rushdie, una al coll i una altra a l'abdomen. El portaveu de la policia ha confirmat que l'escriptor continua sent operat però no ha facilitat cap dada sobre el seu estat.

L’escriptor Salman Rushdie ha estat atacat aquest divendres sobre l’escenari quan participava en un acte en Chautauqua, una localitat de l’oest de l’estat de Nova York, i ha estat traslladat en helicòpter a un hospital. “Es desconeix el seu estat”, ha informat la policia de l’estat, en la primera confirmació oficial de l’atac.

Segons la policia, Rushdie, de 75 anys, ha sofert “el que semblen ferides de ganive”. Immediatament després de l’atac, el seu agressor ha estat detingut per un agent de la policia assignat a la seva seguretat. L’agressor va pujar as l’escenari i va atacar Rushdie i un altre ponent que havia de participar en la conferència.

Fotografies sense verificar han mostrat a l’agressor, que llueix una curta barba, mentre era emmanillat i transportat per la policia.

En altres fotografies i vídeos publicades a les xarxes socials pot veure’s a una persona, identificada com a Rushdie, a terra i sent atesa sobre l’escenari.

L’auto indi-britànic havia rebut prèviament amenaces de mort pels seus escrits, i el seu llibre “Els versos satànics” va provocar protestes en 1988. El Pakistan va prohibir el llibre i l’aiatol·là Khomeini de l’Iran li va emetre una fàtua (una sentència de mort) el febrer de 1989. Khomeini va demanar la mort de Rushdie i els seus editors.

“Estem profundament preocupats per les notícies que l’expresident de PEN America, Salman Rushdie, va ser atacat avui just abans de donar una conferència en la Chautauqua Institution a Nova York. Condemnem l’atac i li desitgem una ràpida recuperació”, ha assenyalat a través de Twitter PEN International, una associació d’escriptors que defensa la llibertat d’expressió i de premsa.

Rushdie, de 75 anys, va ser objecte a l’Iran d’una fàtua” (decret religiós) que el condemnava a mort per blasfèmies i que el va obligar a passar anys en la clandestinitat després de la publicació del seu llibre “Els versos satànics” en 1988.

L’obra, una novel·la en la qual la ficció es combina amb la reflexió filosòfica i el sentit de l’humor, va despertar les ires dels musulmans xiïtes, els quals la van considerar un insult a l’Alcorà, a Mahoma i a la fe islàmica i va ser prohibida a l’Índia, el Pakistan, Egipte, l’Aràbia Saudita i Sud-àfrica.

Des de fa al voltant de 20 anys, Rushdie, que durant dècades ha viscut amb protecció de guardaespatlles, resideix a la ciutat de Nova York i avui tenia previst donar una conferència en la Chautauqua Institution, un centre cultural situat a l’oest de l’estat de Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia