Successos

El judici de Shakira per frau fiscal comença dilluns

La fiscalia li demana 8 anys i 2 mesos de presó per defraudar 14,5 milions d’euros

L’Audiència de Barcelona té previst començar aquest dilluns el judici per frau fiscal contra la cantant colombiana Shakira. Segons informa l’ACN, la fiscalia li demana 8 anys i 2 mesos de presó per defraudar 14,5 milions d’euros entre el 2012 i el 2014 en l’IRPF i l’Impost de Patrimoni, a més de 23,7 milions de multa i 18 anys i un mes sense rebre incentius fiscals. El ministeri públic l’acusa de simular que vivia fora d’Espanya quan ja vivia a Barcelona amb el futbolista del Barça Gerard Piqué.

La cantant i la fiscalia havien negociat fa mesos un possible pacte, però finalment Shakira el va descartar al·legant que era “abusiu”, que es considera innocent i que ja ha pagat més de 17 milions d’euros a Hisenda per intentar regularitzar la seva situació fiscal.

La cantant, conscient

La cantant, segons la fiscalia, era conscient que havia de tributar a Espanya, però va utilitzar un entramat societari creat anys abans i que no va modificar substancialment per tal d’evadir impostos. Així, formalment eren les societats les que figuraven com a titulars de les percepcions de les rendes i el patrimoni, en lloc de figurar-hi ella mateixa, que només figurava en últim lloc i en algunes societats radicades en paradisos fiscals, on de forma indirecta anava a parar la major part de la renda, de la qual va disposar en benefici propi. L’escrit de fiscalia enumera 14 societats amb seus a Holanda, Malta, Luxemburg, Illes Verges Britàniques, Estats Units, Panamà, Illes Caiman, Barcelona i Madrid. Quatre d’aquestes entitats cobraven els ingressos procedents de la seva carrera musical i de publicitat.

Els diners que cobraven algunes d’aquestes empreses pels drets d’autor, imatge i altres de la cantant eren transferits a altres empreses simulant serveis o crèdits. Les societats no tenien ni mitjans materials ni humans per fer cap activitat i les despeses que tenien eren els pagaments a despatxos especialitzats en l’administració d’aquest tipus d’empreses. La única relació que Shakira tenia amb les Illes Verges Britàniques, les Illes Caiman, Malta, Panamà o Luxemburg era el domicili de les societats a través de les quals va canalitzar els moviments de capital generat amb la seva activitat professional.

L’acusada, amb la col·laboració i assessorament de determinats professionals, va realitzar acords amb les autoritats fiscals de Luxemburg, els denominats ’tax rulling’, per fixar condicions específiques i privilegiades de tributació.

Els últims dos acords amb Luxemburg els va subscriure quan ja vivia a Espanya i no els va comunicar a les autoritats estatals, diu la fiscalia.

Per tot això, Hisenda i fiscalia calculen que del 2012 al 2014 va ingressar uns 35 milions d’euros per la seva activitat professional i altres rendiments immobiliaris i bancaris. Hauria defraudat 5,6 milions d’euros d’IRPF el 2012, 3,1 milions l’any 2013 i 3,4 el 2014, o sigui uns 12,2 milions en total.

Impost del Patrimoni

Sobre l’Impost del Patrimoni, Hisenda calcula que Shakira tenia sis immobles, alguns d’ells compartits, a les Bahames, Miami, Nova York, Uruguai, i Barranquilla (Colòmbia), valorats en 6,3 milions d’euros. La casa d’Esplugues que compartia amb Piqué al 50% estava valorada entre 3,1 i 4,7 milions d’euros. Shakira en controlava la meitat del a propietat a través d’una societat panamenya. També tenia un avió privat que el 2014 es va vendre per 820.000 euros. A més, tenia uns actius financers d’entre 117 i 142 milions d’euros. Per tot això, i descomptant les despeses deduïbles, el valor total del patrimoni de la cantant va passar dels 99,4 milions el 2012 als 117,6 milions el 2014. Per això, Hisenda calcula que Shakira va defraudar a l’Agència Tributària de Catalunya 999.000 euros el 2012, 526.000 el 2013 i 624.000 el 2014, o sigui uns 2,1 milions d’euros en total.

L’octubre del 2015 l’Agència Tributària espanyola va iniciar una inspecció fiscal a Shakira, que se li va comunicar el juny següent. El novembre del 2018 va presentar declaracions d’IRPF i va ingressar 12,3 milions d’euros. El març del 2019 va pagar 2,3 milions d’interessos de demora. El desembre del 2018 va pagar 2,1 milions d’euros a l’Agència Tributària de Catalunya per l’impost de patrimoni, i el març següent va pagar 409.000 euros pels interessos de demora. En total va pagar uns 17,2 milions d’euros per intentar regularitzar la seva situació.

Per tot això, la fiscalia l’acusa de sis delictes contra la Hisenda pública amb l’agreujant de quantitat i l’ús de persones jurídiques interposades, per la defraudació de l’IRPF i l’Impost del Patrimoni del 2012, 2013 i 2014. Li demana que retorni l’import suposadament defraudat amb un recàrrec d’entre el 10 i el 90% segons l’any i l’impost. Per al judici, el ministeri públic demana fins a 37 testimonis, molts d’ells a l’estranger, i diverses pericials de tècnics d’Hisenda. L’Advocacia de l’Estat l’acusa pels tres fraus en l’IRPF de 12,5 milions en total, i la Generalitat l’acusa pel frau en l’Impost de Patrimoni.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.