Successos

Retorn a l'origen

Una cap d'investigació dels Agents Rurals va prendre ahir declaració com a testimoni a l'empleada del pàrquing del Pertús que va alertar del foc

Els alcaldes visiten el punt on va començar l'incendi

Ajupit dins l'ennegrida canal del pàrquing La Comtessa del Pertús on es va declarar el devastador incendi de l'Alt Empordà, un dels treballadors que s'encarreguen de la seva neteja i manteniment passava ahir la mà pel terra i, en menys de cinc segons d'estar removent les fulles seques, evidenciava la desena de burilles de cigarretes que ja tenia amuntegada als peus. “Mira, mira, mira! N'hi ha a pilons i aquesta encara està pràcticament encesa!” Mentre s'afanyava a apagar-la, es lamentava que sovint “no triomfi el sentit comú” i hagi de cridar l'atenció a ciutadans que llencen “sense miraments” les puntes de tabac en aquest concorregut aparcament de 175 places a l'aire lliure, envoltat de massa forestal i situat just al costat de les fileres de conductors que circulen per la carretera N-II en direcció a la Jonquera.

La baixíssima humitat i el vent del nord que diumenge bufava de manera constant a 50 km/h van servir de metxa per reencendre una de les burilles escampades. Els agents rurals es van dirigir ràpidament a la zona per tal de trobar els vestigis al més intactes possible. Van recollir les restes de les cigarretes que es veien més recents i ara els Mossos d'Esquadra estan intentant extreure'n l'ADN per identificar el conductor que va tirar la que va desencadenar el polvorí. S'ha iniciat, a més, una ronda de presa de declaració dels testimonis. Una cap dels Agents Rurals de la unitat d'investigació de l'Empordà va adreçar-se ahir a les tres de la tarda a l'aparcament. Va fer-hi un últim cop d'ull, va començar a enretirar les cintes amb les quals havien delimitat el perímetre on es van originar les flames i va entrevistar-se amb Montserrat Portaz: l'empleada que diumenge va donar la veu d'alerta mentre estava a la caixa de l'entrada, on els conductors paguen quatre euros per estacionar-hi el vehicle tot el dia.

A dos quarts d'una del migdia, va observar “una xemeneia de fum” que sortia del voral del fons del pàrquing. Com que a la caseta des d'on ella opera no hi ha telefonia fixa, va enviar un Whatsapp a una companya que estava treballant a l'aparcament de titularitat municipal de la Jonquera, tan sols uns metres més amunt. “Al final no vaig poder esperar que em respongués pel mòbil. Vaig sortir a fora, la vaig cridar i des de la seva caseta va trucar als bombers. Casualment, en aquell moment va passar una dotació de la policia local de la Jonquera. Van mirar d'apagar amb un extintor els 100 m² que inicialment cremaven, però la situació es va complicar. Tot i que en deu minuts ja estaven aquí els bombers francesos i els catalans, el foc es va propagar amb força pel marge en direcció al fort de Bellaguarda.”

Per veure de primera mà el lloc exacte on es va produir l'incendi, ahir a les quatre de la tarda es van adreçar a l'aparcament l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez; el batlle del Pertús, Claude Picas; el de Cantallops, Joan Sabartés; el d'Agullana, Alfons Quera, i el president d'ERC, Oriol Junqueras. A part de fer la radiografia sobre el terreny, els responsables municipals van explicar-se com han viscut aquests fatídics dies. Com que el vent va empènyer les flames cap al sud, Picas els va comentar que sobretot van patir moments de tensió inicials, ja que “el foc per sort no va fer marxa enrere i es va quedar a 200 metres de distància de les primeres cases i de la gran avinguda comercial del Pertús”.

Investigades tres hipòtesis

Els efectius que investiguen l'origen de l'incendi han examinat una línia elèctrica per comprovar que no s'hi haguessin produït guspires; es va valorar si hauria pogut saltar combustible carbonitzat d'un tub d'escapament defectuós, si bé la causa que ja està gairebé confirmada al 100% és que s'iniciés per una burilla de cigarreta. Com que hi havia fullaraca, es va encendre. Si no hagués fet vent, s'hauria apagat en el formigó, però va continuar rodolant. Encara es veuen les marques discontínues per on va passar el combustible fi. Va anar a parar fins on s'enfila un marge amb massa forestal, que estava molt seca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.