Successos

Troben un arsenal amb més de 200 projectils de la Guerra Civil, a Vila-sacra

L'armament estava amagat al soterrani d'una casa on no viu ningú des de fa vint anys

Uns obrers el van localitzar mentre rehabilitaven l'immoble

L'equip dels artificiers dels Mossos d'Esquadra ha retirat un arsenal militar de la Guerra Civil dels baixos d'un habitatge del centre de Vila-sacra. La troballa es va produir dissabte, quan un grup de treballadors de l'obra que estaven rehabilitant una casa situada a la plaça Major del municipi va topar amb aquesta sorprenent descoberta. Es tracta d'un immoble on fa una vintena d'anys que no hi viu ningú, i que ha anat canviant de propietaris. Fins i tot el local havia servit com a prostíbul, però fa un munt d'anys que es va clausurar.

Ara els treballs de desenrunament han posat al descobert 202 projectils que havien quedat amagats enmig de runa i mobles vells d'aquest habitatge. Són projectils d'una mida d'uns vint centímetres d'artilleria i antiaeris de la Guerra Civil. Els explosius estaven ja rovellats i els van trobar tots col·locats en filera a la planta baixa de l'immoble. La investigació continua, però de moment es desconeix com havien arribat a la casa.

La troballa va obligar a activar el grup especial d'explosius dels Mossos d'Esquadra –els Tedax–, que va estar tot el dilluns treballant per retirar els artefactes per, posteriorment, destruir-los. Concretament, els agents artificiers van traslladar l'arsenal fins a la base militar de Sant Climent Sescebes, on van procedir a destruir-lo.

L'alcaldessa de Vila-sacra, Carme Barceló, va assegurar ahir a aquest diari: “Hem tingut un gran ensurt”, ja que la casa està situada just al centre del municipi i si els projectils haguessin explotat podrien haver provocat una desgràcia molt important.

Barceló afirma que a hores d'ara no s'expliquen com van poder arribar els projectils, si es tracta d'un veí col·leccionista d'armament o era un amagatall que es va fer servir durant la guerra. L'alcaldessa assegura que és la primera vegada que fan una troballa d'aquestes característiques a Vila-sacra, i que mai haurien sospitat que en aquell immoble s'hi amagava un arsenal.

LA XIFRA

20
centímetres
feien els projectis d'artilleria i antiaeris de la Guerra Civil que es van localitzar a la plaça Major.

LA FRASE

Hem tingut un gran ensurt, ja que estaven en una casa del centre amb molts veïns al voltant
Carme Barceló
alcaldessa de vila-sacra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia