Successos

Successos

Intent d'identificar la noia penjada a Portbou el 1990

La Guàrdia Civil fa mesos que reclama autorització al jutjat per exhumar el cos per fer proves d'ADN però la burocràcia entrebanca el procés que podria servir per posar-li nom

La Guàrdia Civil ha demanat autorització al jutjat de Figueres per poder exhumar el cos de la noia que va ser trobada penjada el 4 de setembre del 1990 a Portbou per extreure mostres d'ADN del cadàver, que va ser embalsamat, amb la finalitat de fer un intent de posar nom a la misteriosa jove que no duia cap document, objecte ni marca a la pell que servís per revelar la seva identitat quan va ser trobada, en un temps que l'ADN encara no formava part de les tècniques d'investigació policial. Tot i el caràcter indiscutiblement humanitari de la petició de la Guàrdia Civil, els agents de la policia judicial s'han trobat amb traves burocràtiques, per la mateixa complexitat de l'administració de justícia i per la paradoxa que el temps transcorregut encara alenteix més el tràmit, ja que en tractar-se d'un expedient tan antic, no està dipositat al jutjat de Figueres que va obrir el cas sinó dipositat a l'arxiu judicial central, que és a Girona.

La Guàrdia Civil, convençuda que en algun lloc llunyà o proper una família pateix per la desaparició de la noia, compta amb el suport dels professionals del servei de medicina forense, i va decidir demanar l'exhumació del cos arran del reportatge publicat en aquest diari el 26 de juliol del 2015 en el qual es recollien les declaracions de Narcís Bardalet (cap dels forenses gironins durant res dècades), que exposava que havien embalsamat el cos i que per tant havia d'estar intacte i es podria extreure el seu perfil genètic sense dificultats. El mateix reportatge aportava la fotografia de Narcís Bardalet enfilat en una escala davant del nínxol on en el registre del cementiri consta que està enterrada la noia sense nom: el número 134, al cinquè pis del departament primer del cementiri de Figueres.

Però aquest no és el primer cop que la Guàrdia Civil demana exhumar el cadàver de la misteriosa noia penjada a Portbou. Una la van demanar el 2001, quan l'ADN ja havia fet la seva aparició en el món de la investigació i en un moment en què es posaven en marxa les bases de dades genètiques de persones desaparegudes i de cadàvers catalogats com a “NN. No Name”, és a dir “sense nom”. Aquella vegada, el jutge de torn al jutjat d'instrucció número 1 de Figueres va signar l'autorització, però la sorpresa va ser que quan els guàrdies civils es van posar en contacte telefònic amb els responsables del cementiri de Figueres per executar la diligència d'exhumació, una veu a l'altre costat de la línia els va dir que feien feina en va perquè el cos de la noia de Portbou l'havien llençat a la fossa comuna. I la Guàrdia Civil, en aquell moment, va desistir del seu intent pensant que havia esgotat les possibilitat de posar nom a la noia que els guàrdies, en privat, anomenaven “la núvia”, pel seu aspecte immaculat.

Però després de veure les revelacions de Narcís Bardalet, que assegura que el cos, que ell va embalsamar, no s'ha tocat mai del nínxol que li van adjudicar els ha animat a tornar-ho a intentar. De moment, topen amb la lentitud judicial.

LA DATA

04.09.90
Van trobar
la noia penjada d'un pi a Portbou i mai ha estat identificada.

LA FRASE

El cos està embalsamat i, per tant, se'n pot extreure ADN
NARCÍS BARDALET
forense

Un cas amb tots els interrogants oberts

Darrere del primer interrogant (Qui és?) del cas de la noia penjada a Portbou, en segueixen un reguitzell, que els guàrdies civils es van fer milers de vegades després de la troballa del cos i que alguns, ja jubilats, encara es fan ara. Com va arribar a Portbou? Hi va arribar en tren? Venia del nord, i això voldria dir que podria ser estrangera? Cap resta de bitllet que ho avalés es va trobar. Va anar sola fins a la petita població marinera i fronterera? Algú va indicar que el dia abans l'havien vist en una terrassa amb dos nois, però res d'això es va poder confirmar. Perquè ningú la va reclamar ni dies després ni transcorreguts 26 anys? Pel perfil de la víctima: jove, sana, ben arreglada, els forenses comptaven que seria qüestió d'hores que aparegués una família, un xicot... preguntant per ella. Ningú se'n sap avenir que ningú l'hagi reclamat. La Guàrdia Civil va difondre les seves fotografies a través de la premsa del país i també a totes les policies europees, però no va servir de res. Qui signa el reportatge ha penjat les fotos a través de Twitter, una altra eina inexistent el 1990, però ningú ha aportat dades sobre la seva identitat. I per què es va penjar? I per què va triar Portbou per posar fi a la seva vida? I d'on va treure la soga que tenia lligada al coll? Algú tenia o té informació per aclarir el misteri i l'ha amagat? I fins i tot: és segur que es va suïcidar?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia