Els nous recursos hídrics permetran retardar les restriccions en els propers episodis de sequera

El nou pla que elabora Medi Ambient preveu disminuir els llindars de risc

Les noves entrades d'aigua en el sistema permetran disposar de més elements –i més regulars que no pas les pluges– per garantir l'abastament. Tot i això, i pel que fa a les conques del Ter i el Llobregat, quan els embassaments estiguin al 60% ja s'activarà un escenari de prealerta, per començar a estar a punt si continuen baixant les reserves. Si amb el decret de sequera del 2007, s'entrava en fase d'excepcionalitat 1 al 44% de les reserves, ara quan s'estigui gairebé al 40% s'activarà la fase d'alerta, en la qual es limitarà el consum a 250 litres per habitant i dia, i que començarà a afectar neteja de carrers, piscines i fonts. En arribar al 22% s'activarà la fase d'excepcionalitat –menys que la fase d'excepcionalitat II del decret del 2007–, que rebaixarà a 230 els litres per habitant i dia i endurirà les restriccions. Abans, a partir de menys del 20% ja s'entrava en emergència. Ara no serà fins al 15% de les reserves als pantans, i en funció de l'evolució es reduiran els cabals d'abastament domiciliari. Els cabals dels rius i del reg també s'aniran limitant en funció de la fase de la sequera.

La planta de Blanes, el 2010

L'ampliació de la dessalinitzadora de Blanes començarà a funcionar a partir de finals d'aquest any o durant el primer trimestre de l'any que ve com a molt tard, segons va informar ahir el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, en una visita a les obres que s'hi estan fent. Aquesta millora permetrà doblar els 10 hectòmetres cúbics anuals que pot tractar la dessalinitzadora, de manera que podrà generar fins a 20 hm³ per any. Baltasar va visitar ahir les obres del nou tub de captació d'aigua de mar, que a més ja estarà preparat per a la nova planta dessalinitzadora que s'ha de construir en el futur al costat de l'actual, i que tindrà una capacitat de 60 hm³. Aquest tub s'ha perforat amb una tuneladora durant el març i principis d'abril, i ara el proper pas serà extreure amb una barcassa aquesta tuneladora: «A causa de l'experiència negativa que hem tingut, perquè moltes llevantades s'havien carregat els punts de captació de la dessalinitzadora, hem decidit fer un nou tub que agafarà l'aigua a 600 metres de distància de la costa», va explicar el conseller. Aquesta nova captació ha costat 17,6 milions, però l'obra d'ampliació sencera s'elevarà fins als 48,6 milions d'euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.