Medi ambient

La Pletera de l'Estartit, pendent del Life 2013

Torroella de Montgrí aspira a la convocatòria de subvencions corresponents a l'any 2013 del Life Natura 2000 a través del projecte confeccionat per la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis, que havia pagat el 2006 la direcció general de Costes del Ministeri de Medi Ambient i que mai es va executar, un projecte que buscava la desurbanització de la zona de la Pletera, a l'Estartit.

Els objectius de la subvenció són diversos. A més de servir per retirar les runes que van usar-se per urbanitzar l'antiga zona d'aiguamolls, han de servir també per avaluar el paper dels ecosistemes a restaurar en la reducció de l'empremta ecològica i poder ser utilitzat com a exemple per a futures recuperacions arreu d'Europa.

Es busca, així mateix, la rehabilitació de la funcionalitat ecològica del conjunt de les llacunes i maresmes costaners de la zona, i una de les funcions ecològiques característiques d'aquestes zones és la seva capacitat per actuar com a embornal de carboni. El disseny de la reconstrucció per a la recerca de la funcionalitat ecològica se sustenta en un model especial que la garanteixi. Aquest és un model constituït per diverses bandes ordenades de manera paral·lela a la costa. Una primera banda de duna litoral formada per les dunes mòbils i el cordó dunar (banda de duna litoral), una segona banda formada per una barreja de materials arenosos alternats amb substrats argilosos (banda del gradient), una tercera banda formada per una depressió que mantingui un sistema de llacunes d'aigües permanents (banda de llacunes) i, finalment, una banda formada exclusivament per maresma halòfila (banda de saladar).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.