Societat

Desenes de morts en un altre naufragi davant de les costes de Líbia

Patrulles italianes i una ONG rescaten l’embarcació, amb 500 immigrants a bord

Critiquen la participació d’equips libis en operacions de salvament

Almenys 34 immigrants, la majoria nadons, van morir ahir al Mediterrani quan va naufragar l’embarcació amb què es dirigien cap a la costa italiana, segons va informar la guàrdia costera italiana, que, en un primer moment, havia anunciat la troballa de vint cossos. La nau duia unes 500 persones a bord i havia salpat dimarts a la nit de Zuara, al nord de Líbia.

L’accident va tenir lloc a uns 50 kilòmetres de les costes d’aquest país nord-africà. El bot es va escorar com a conseqüència de l’envestida d’una onada que el va fer trontollar, i unes 200 persones van caure a l’aigua.

La guàrdia costera italiana, juntament amb un remolcador i un vaixell de l’ONG maltesa MOAS, van poder rescatar alguns nàufrags i van recollir també els immigrants que van aconseguir romandre a l’embarcació. També van trobar 34 cadàvers flotant a l’aigua. MOAS va penjar una foto a Twitter en què es veu un grup nombrós de gent a l’aigua durant l’operació de rescat amb el següent comentari: “No és una escena d’una pel·lícula de terror... Tragèdia real que té lloc avui a les portes d’Europa.” Els supervivents del naufragi havien d’arribar durant la jornada d’ahir a un port italià.

Violència i assassinats

La guàrdia costera italiana va informar que, només ahir, estava coordinant una quinzena d’operacions de rescat d’altres embarcacions en ruta cap a Europa des de la costa líbia. Dimarts, van coordinar el salvament d’uns 1.500 immigrants que es dirigien a Europa, mentre que els seus homòlegs libis en van interceptar més de 350, incloent-hi una desena de libis, que van ser tornats al seu país.

Sense comptar les missions d’ahir, aquest 2017 ja han desembarcat a Itàlia més de 50.000 immigrants, un 46% més que fa un any, segons dades del Ministeri de l’Interior. Quant a les víctimes, almenys 1.254 immigrants han mort o han desaparegut al Mediterrani central aquest any, segons un balanç de l’Organització Internacional per a les Migracions. D’altra banda, l’ONG alemanya Jugend Rettet ha denunciat la intervenció en els rescats de guardacostes libis, que la UE està formant i equipant per mirar d’aturar el flux d’entrades.

Segons Jugend Rettet, una llanxa motora i diversos bots libis van obligar dues embarcacions a girar cua –disparant trets a l’aire i, fins i tot, apuntant amb armes els immigrants– mentre un equip de l’ONG els estaven socorrent en aigües internacionals. Pels defensors dels drets humans, l’Alt Comissionat de l’ONU pels Refugiats i el govern alemany, els immigrants no han de ser tornats a Líbia, on són víctimes d’abusos, violència i assassinats.

LES XIFRES

34
persones,
la majoria nadons, van morir en el naufragi que va tenir lloc ahir davant la costa líbia.
1.254
immigrants
han mort o desaparegut aquest any en aigües del Mediterrani central.
50.000
immigrants,
un 46% més que fa un any, han desembarcat a Itàlia aquest 2017, segons el Ministeri de l’Interior.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES