Ciutats amb gust de xató

La Ruta del Xató és una proposta de turisme gastronòmic que ens dóna a conèixer nou localitats de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf

Vilanova i la Geltrú obria a finals de novembre la temporada gastronòmica amb el Festival del Xató i la cuina d'hivern i Sitges estrenava el menú de xató –una oferta que mantindrà fins a l'abril–. Aquest diumenge hi ha xatonada popular a Cubelles, com ja n'hi va haver al Vendrell (7 de febrer) i Vilafranca del Penedès (24 de gener). Per al març resten pendents xatonades populars a Calafell (dia 7), Canyelles (dia 14), Cunit (dia 27) i Sant Pere de Ribes (dia 28). En total, nou municipis conformen la Ruta del Xató, una proposta de turisme gastronòmic de les comarques de l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf.

Més enllà dels 23 quilòmetres de platges, força sovintejades a l'estiu, la zona promociona també a l'hivern tota la seva riquesa: l'enoturisme, l'arquitectura, la música, també el mar, la cultura i la gastronomia gràcies a un dels plats autòctons més reconeguts, el xató, En total, 85 restaurants estan adherits a la ruta, cosa que permet al visitant assaborir aquesta amanida i afirmar, sens dubte, que el secret està en la salsa.

Però, a més, el territori concentra la major part de producció de vi i cava de Catalunya –DO Penedès i DO Cava–. Només caldrà donar una ullada per admirar-nos de la gran extensió de vinyes i si volem aprofundir-hi més, podem visitar qualsevol dels cellers que ressegueixen la zona. Sens dubte, per descobrir la ruta del xató es necessita molt més que un cap de setmana. Només pel que fa a la natura, al territori del xató hi ha tres grans parcs naturals, amb espècies i paisatges ben diferents: el del Garraf, el del Foix i el d'Olèrdola.

Els amants de l'arquitectura descobriran construccions de totes les èpoques, des de sediments prehistòrics fins a testimonis del modernisme i dels indians, sense oblidar l'arquitectura medieval, el gòtic i el romànic. A més, el territori ha estat testimoni de la vida de reconeguts artistes, com ara Santiago Rusiñol, Pau Casals, o el cubellenc Charlie Rivel.

Aromes del Mediterrani

Per poblacions, cadascuna d'elles ha sabut combinar l'excel·lència gastronòmica amb l'aroma del Mediterrani. Vilanova i la Geltrú, la capital del Garraf, és un reflex del potencial turístic de la zona: un potent centre urbà comercial a cel obert; una programació estable als museus, els cicles musicals i un patrimoni històric i cultural que ens retorna al romanticisme. La casa Papiol, la Rambla, la biblioteca Museu Víctor Balaguer o el Museu del Ferrocarril són alguns punts de referència.

A tocar, un dels municipis catalans amb més projecció internacional –gràcies al seu paisatge i una intensa vida cultural–. Sitges és molt més que sol, platges i festes. El seu nucli històric reuneix alguns dels museus més prestigiosos del país, com ara el Cau Ferrat, casa estudi de Santiago Rusiñol.

A més dels set quilòmetres de platja de sorra fina, el Vendrell –capital del Baix Penedès– ha donat noms il·lustres del món de l'art que han deixat la seva empremta a la vila: la Casa Museu Àngel Guimerà, la Casa Nadiua de Pau Casals o el Museu Pau Casals.

Vilafranca –capital de l'Alt Penedès–, amb més de trenta mil habitants, és una de les ciutats mitjanes més importants de Catalunya. A més de la ruta del xató, la ciutat proposa altres dreceres: un recorregut modernista –centrat en l'arquitectura de Santiago Güell i Eugeni Campllonch– o una ruta del vi i del cava.

Tornar a l'edat mitjana és possible a Sant Pere de Ribes. El conjunt medieval de Sota-ribes és un dels racons de la història que conserva aquest municipi. Calafell, Cunit, Canyelles i Cubelles completen una ruta que permet assaborir tots els gustos del xató. Sense presses.

PER ARRIBAR-HI

Per l'AP-7, hi ha sortides a Vilanova i la Geltrú i Sitges(29) i Vilafranca del Penedès (28).

Xatonada popular a Cubelles

M.J.R.

Diumenge, Cubelles celebra la novena edició de la xatonada popular. Els actes començaran a les onze del matí, amb la celebració del concurs de mestres xatonaires (també en categoria infantil). Una hora després, el jurat qualificador començarà el tast dels plats participants i emetrà un veredicte que es coneixerà a la una del migdia, al mateix escenari de la plaça del Castell. Tot el matí estarà amenitzat per la companyia teatral Govern de Catalunya, que ja ha participat edicions anteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.