Salut

El trasplantament de medul·la òssia creix un 50% en l’última dècada a l’Estat

L’augment de donacions l’any 2019 va ser del 2%

Els trasplantaments de medul·la òssia han crescut un 50% en l’última dècada a l’Estat. L’augment va ser del 2% l’any 2019, segons el balanç del Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), gestionat per la Fundació Josep Carreras i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT). Durant el 2019 es van fer 3.444 trasplantaments de cèl·lules mare de la sang, on s’inclou la medul·la òssia, la sang perifèrica i el cordó umbilical. D’aquests, 2.146 eren del mateix pacient, mentre que 1.298 van ser obtinguts d’un donant.

L’Estat té 64.662 unitats de sang de cordó umbilical (SCU), un 8% de totes les emmagatzemades al món, el registre més gran d’Europa i el tercer del món per darrere dels Estats Units i Taiwan. Durant el 2019 es van enviar 122 unitats d’SCU per a trasplantament, set per a pacients nacionals i 115 per a estrangers. En 19 casos de trasplantament no familiar es va utilitzar SCU de donants altruistes.

El que més ha augmentat en els últims anys és el trasplantament al·logènic, procedent d’un donant familiar (60%) i el del donant no emparentat (76%). Això permet concloure que tots els pacients que ho necessiten tenen un donant adequat.

En acabar l’any passat, l’Estat tenia 420.730 donants inscrits. Gràcies a ells, 221 donacions van ser efectives, un 10% més que l’any anterior. Durant el 2019 es van incorporar 36.108 nous donants al registre.

La mitjana d’edat dels donants disponibles és de 34 anys, i la dels donants incorporats l’any 2019 va ser de 30. El 53% dels donants disponibles és menor de 40 anys. El 63% són dones, el 66 dels nous el 2019.

Pel que fa a la procedència del donant no familiar, el 24% van procedir del registre espanyol. Al món hi ha més de 36 milions de donants registrats. A Europa n’hi ha 16,5 milions. Espanya és el cinquè estat en el rànquing europeu.

L’any 2019 es van activar 869 noves cerques de donant no emparentat per a pacients espanyols. Es van localitzar 1.394 donants compatibles no emparentats per a 757 pacients. En els últims deu anys, el temps mitjà de recerca d’un donant s’ha reduït un 45% i ara és de 28 dies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES