Salut

Indignació general i rectificació per l’externalització dels rastrejadors

Salut ha adjudicat a dit el seguiment dels contactes dels malalts de Covid-19 a una filial de Ferrovial per 17,6 milions

Vergés estudia revertir el contracte pel clam en contra

Sense haver superat encara la crisi sanitària de la Covid-19, el Departament de Salut s’ha vist atrapat en un altre fangar per l’adjudicació del seguiment dels possibles contactes de persones contagiades amb Covid-19 a una filial de l’empresa Ferrovial. La concessió s’ha fet a dit, gràcies a l’estat d’alarma, per un import de 17,6 milions d’euros i ha revoltat els professionals sanitaris, que ahir van expressar el seu rebuig de manera unànime en una reunió amb la consellera Alba Vergés, a qui van demanar una rectificació. La titular de Salut, segons fonts presents en la trobada, va afirmar que no tenia ni la possibilitat ni la voluntat de fer-ho, malgrat que les veus en defensa de la sanitat pública s’intensificaven al seu voltant. Fins i tot s’hi van sumar la portaveu del govern i la seva pròpia formació, ERC. Davant tanta pressió, Salut va anunciar al vespre que ja treballava “per revertir el contracte i tenir una alternativa millor i al més aviat possible”.

Inicialment, Salut justificava la mesura d’externalització pel fet que l’empresa triada ja tenia experiència –actualment gestiona l’atenció telefònica de Salut al 061– i aclaria que l’alt volum del contracte correspon a una previsió de màxims, pressuposant el pitjor escenari de la pandèmia i la necessitat de contractar un alt volum de personal. Així ho va explicar Vergés en privat als representants de les principals associacions de metges i infermeres del país, perquè públicament no va badar boca. I això que la pressió per rectificar va ser intensa.

La portaveu del govern, Meritxell Budó (JxCat), va instar Vergés a “escoltar” la comunitat mèdica i obria la porta a “modificar” la decisió, una petició que feia amb més contundència la portaveu del PSC, Eva Granados: “Volem saber per què Salut només vol dedicar 4,5 milions a reforçar l’atenció primària, que és on hi ha d’haver recursos, i externalitza aquest servei”. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, s’hi afegia recordant també que Salut pagarà més de 43.000 euros per cada pacient que la sanitat pública hagi derivat a una UCI privada, mentre que la CUP va presentar una moció al Parlament que insta la Generalitat a rescindir de manera “immediata” el contracte. Les crítiques a la decisió de Vergés li van arribar fins i tot des de casa seva. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, defensava que l’externalització s’havia efectuat “correctament i per raons d’emergència”, però hi afegia que “a ERC no li agrada aquest contracte i prefereix que el servei es gestioni des de l’àmbit públic”. Finalment, doncs, la responsable de Salut va claudicar i al vespre fonts del departament van confirmar que ja es treballa a revertir el contracte i trobar una fórmula alternativa.

De fet, els responsables de l’atenció primària ja s’havien ofert per fer les tasques de detecció, notificació i seguiment dels contactes de les persones que han donat positiu per coronavirus per evitar que la pandèmia s’estengui. “Si ara ho estava fent la primària i ho estava fent bé, el més lògic era que es continués fent així i es demanés si calia fer alguna mena de reforç”, assenyala Jaume Sellarès, vicepresident del Col·legi de Metges.

LES FRASES

Per seguretat clínica i per coherència exigim a Salut que doti la primària dels recursos pel rastreig
Col·legi de Metges de BCN
És insultant que es reforcin els CAP amb 4,5 milions d’euros i el rastreig es contracti a fora per 17,6
Sind. Metges de Catalunya
Cal deixar d’omplir butxaques privades i començar a injectar recursos econòmics en la sanitat pública
Sind. d’infermeria SATSE

Girona i Catalunya central avançaran cap a la fase 3

Salut ha demanat al Ministeri de Sanitat que dilluns vinent només avancin a la fase 3 les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central. Així doncs, si res no canvia durant aquesta setmana, l’àrea metropolitana de Barcelona i Lleida seguiran una setmana més en fase 2. Tampoc no avançaran a la fase 3 les comarques del Garraf i l’Alt Penedès, que s’han tornat a integrar a la regió metropolitana sud i, per tant, s’habilita la mobilitat en aquesta zona.

Els responsables de la desescalada, doncs, mantenen la línia de precaució i no acceleren el procés de desconfinament, en contra del que s’havia especulat i malgrat que alguns dels indicadors que es fan servir per valorar el canvi de fase són més favorables a l’àrea metropolitana que no pas a Girona. És el cas de la incidència de casos per cada 100.000 habitants o la taxa reproductiva efectiva, que avalarien un canvi de fase a Barcelona si no fos per l’elevada densitat de població i la major dificultat de rastrejar els contactes d’un infectat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell
Societat

Estudiarà si cal reforç puntual dels mossos

Tarragona