Salut

Detecten la soca sud-africana de la Covid-19 a Catalunya

El primer cas s’ha detectat a la ciutat de Barcelona

La variant del Regne Unit ja representa entre el 3% i el 12% dels nous contagis, segons les zones

El departament de Salut ha confirmat que s’ha detectat un primer cas a Catalunya de la soca sud-africana de la Covid-19, coneguda com a B.1.351 o 20H/501Y.V2. A més, la variant britànica del virus (B.1.1.7) ja representa entre el 3% i el 12% dels nous contagis en algunes zones del país.

Així ho ha anunciat aquest dimecres en una roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha apuntat que aquest contagi no tindria relació amb cap viatge al país sud-africà.

El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Vall d’Hebron, Tomàs Pumarola, ha detallat que el primer cas d’aquesta variant del SARS-CoV-2 “s’ha detectat a Barcelona ciutat”. “Estem a l’inici de les investigacions epidemiològiques”, ha afegit.

D’altra banda, la presència de l’anomenada soca britànica ja s’ha observat a tot el territori en diferents proporcions. En algunes zones els contagis d’aquesta variant representen entre un 3 i 5% i en altres puja a un 10-12% dels casos, com a l'àrea metropolitana, on arriba al 10%.

Des de Salut constaten que la introducció d’aquestes variants ja s’ha produït als països de l’entorn de Catalunya, amb els que Catalunya hi té relació, i per tant, veu “lògic” que també es pugui trobar al territori. De fet, aquest és el segon cas d’aquesta soca detectat a tot l’Estat. El primer va ser localitzat a Vigo i va afectar un home de 30 anys, vinculat a la industria naval i que havia viatjat a Sud-àfrica per motius laborals.

Pumarola ha explicat que les soques britànica, sud-africana i brasilera comparteixen “elements comuns” i són variants que tenen “més potencial de transmissió”.

No obstant això, Argimon ha recalcat amb aquestes la malaltia no és més greu. “Tindrem més casos, però no més greus”, ha resumit.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia