Salut

El nou centre estava pensat perquè fos sostenible i eficient

La idea guanyadora preveia l'aprofitament de la capa freàtica per a la climatització, el reciclatge de l'aigua de pluja, l'ús de finestres amb vidres ventilats, i la instal·lació de plaques solars

El projecte arquitectònic del nou hospital de Tortosa preveia la construcció d'un edifici pensat amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica. La idea amb què els arquitectes Sílvia Barberà, Esteve Bonell i Josep Maria Gil van guanyar el concurs convocat per Salut projectava un complex sanitari tranquil i acollidor; dissenyat a escala humana per evitar la imatge intimidatòria que tenen la majoria d'hospitals; amb els edificis resguardats del vent de dalt, i amb patis i façanes enjardinades. Un hospital de grans dimensions que tindria en compte l'entorn urbà, la presència del massís dels Ports, i el respecte al medi ambient.

Per exemple, es proposava aprofitar l'aire interior del sistema de refrigeració i calefacció de l'hospital per ventilar els vidres. L'objectiu era optimitzar el consum d'energia de la maquinària de climatització, amb un millor comportament energètic de l'edifici. Així, s'impulsaria l'aire interior des de la part inferior de les finestres cap a la part superior, per reduir el salt tèrmic entre la temperatura exterior i la temperatura de confort interior. A més, en el projecte es preveia la utilització de la capa freàtica superior dels terrenys del pla parcial de la Farinera, ja que amb l'ajuda d'uns grups frigorífics que funcionen de manera reversible es podria climatitzar l'edifici a l'hivern i escalfar l'aigua sanitària. De la mateixa manera, també s'obtindria l'aigua freda de climatització necessària per al confort de l'hospital durant l'estiu. A partir d'una temperatura de la capa freàtica de 15 graus centígrads i d'un cabal màxim de 170 metres cúbics per hora –210 a l'estiu–, en el projecte arquitectònic es calculava que es reduiria fins a un 50% el consum energètic de l'hospital. A més, per a la construcció s'utilitzarien materials reciclats i de baixa energia de producció, i a les habitacions del sector psiquiàtric s'instal·laria un terra radiant, també per reduir el consum energètic. La calefacció per terra radiant –amb una xarxa de tubs sota el paviment, per on flueix l'aigua calenta– es considera la manera més saludable, eficient i econòmica de climatitzar un edifici, i també la que millor s'adapta a l'ús de l'energia solar tèrmica. Com que la calor generada es distribueix pel terra, s'aconsegueix una variació de temperatures ideal per al confort humà, ja que manté els peus calents i el cap fresc.

LA XIFRA

50%
d'estalvi energètic és el que els arquitectes guanyadors del concurs havien previst per al nou hospital, a més d'un 30% menys de consum d'aigua.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Balanç satisfactori de la quinzena edició del festival Flors i Violes

palafrugell

Miquel Carreras, nou membre del Consell d’Administració de l’IAS

girona
MEDI AMBIENT

Aigua És Vida diu que no n’hi ha prou amb dessalinitzadores mòbils

girona
SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat