Salut

Ajornen dos anys la decisió sobre l'hospital de Tortosa

El conseller culpa la crisi econòmica per justificar el fre de Salut a la construcció del centre que havia de substituir el Verge de la Cinta

L'alcalde truca a Boi Ruiz per fixar una data i parlar sobre el projecte

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va tornar a encendre ahir la polèmica sobre el fre del govern de CiU a les obres del futur hospital regional de les Terres de l'Ebre. En una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, Ruiz va confirmar que la Generalitat ajornarà la construcció de nous hospitals a tot Catalunya, a causa de la crisi econòmica actual, que fa que l'executiu català haja de prioritzar les inversions. “Aparcarem aquestes inversions en el calendari. No les qüestionarem, sinó que, segons les disponibilitats econòmiques, posarem un nou calendari de realització d'aquests projectes”, va matisar el conseller, en la línia del que ja va anunciar el secretari d'Estratègia i Coordinació de Salut, l'ebrenc Francesc Sancho.

Ruiz va afirmar que l'economia del país tardarà dos anys a recuperar-se. “Per tant, no començarem a créixer, si tot va bé, fins a partir del 2013”, va afegir-hi, abans de concretar que d'aquí a dos anys es revisarà una altra vegada el calendari, “per veure si podem avançar o no”. Segons Ruiz, aquests ajornaments afectaran hospitals en projecte com el que ha de substituir l'actual Verge de la Cinta, amb un pressupost estimat de 133,4 milions.

Les paraules de Ruiz van provocar que l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), truqués al conseller de Salut ahir al matí. No ha estat la primera trucada de Bel al conseller en les últimes setmanes. Segons va dir l'alcalde, les declaracions de Ruiz no canvien gens el calendari pautat per construir el nou hospital. “El que no s'havia endegat no es pot parar”, va insistir Bel. Un missatge que l'alcalde ja havia pronunciat fa dues setmanes, quan unes declaracions de Francesc Sancho i del delegat de la Generalitat a l'Ebre, Xavier Pallarès [van dir que el nou hospital era “fum” i un “engany” del tripartit], van provocar la dimissió del director territorial de Salut en funcions, Ismael Roldan. En aquest sentit, la crisi es va resoldre amb el nomenament del nou director de Salut, Albert Gómez, i amb el compromís que el govern d'Artur Mas mantindria l'hospital de Tortosa en l'agenda d'inversions, tot i que sense data. És a dir, no es podia assumir l'últim calendari de l'exconsellera Marina Geli, que va anunciar que el centre entraria en funcionament el 2015.

Amb tot, Bel va admetre que “ja signaria ara” si el 2013 les obres del nou hospital estan en marxa. L'alcalde i el conseller haurien fixat ja una data per trobar-se en persona i parlar del projecte. A banda, Bel va recordar que el nou hospital no es finançaria directament amb el pressupost de la Generalitat, sinó a través d'un consorci públic format per Tortosa, Amposta i Reus.

LA FRASE

A partir del 2013 revisarem una altra vegada el calendari, per veure si el podem avançar o no
Boi Ruiz
Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya

LA DATA

2015
era l'any
en què havia d'entrar en funcionament el nou hospital de Tortosa, segons l'exconsellera Maria Geli.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Tornen les malalties victorianes

Londres

El romanticisme de l’espàrrec

Gavà
CRÒNICA

El futbol no s’acaba al minut 90

Olot

Un poemari que reflexiona sobre la vida i la poesia

Olot

Comença l’espectacle

Barcelona
VIDRERES

Tres grans illes de contenidors als accessos d’Aiguaviva Parc

VIDRERES
Equipaments

Reclamen a Collboni un casal d’avis als jardins de Pedralbes

Barcelona
Patrimoni

Jornades sobre el monestir de Sant Jeroni de la Vall d’Hebron

Barcelona
Urbanisme

Obre el primer tram d’un carril bici a la travessera de les Corts

Barcelona